Elektrik Motorları

3 Fazlı Asenkron Motor Dönüş Yönü Değiştirme

3 fazlı asenkron motorun dönüş yönünü değiştirmek için, yalnızca üç fazlı güç kablolarındaki herhangi iki güç kablosunu değiştirerek ve bunları motora bağlayarak gerçekleştirilebilir.

Asenkron motorun çalışma prensibine göre, motor rotorunun yönlendirilmesi, rotor tarafından alınan elektromanyetik torkun yönü ile belirlenir ve elektromanyetik torkun yönü, statorun dönen manyetik alanının yönüne bağlıdır.

Rotorun dönüşü, statorun dönen manyetik alanıyla aynıdır. Ve dönen manyetik alanın yönü, statorun üç fazlı sargısına sağlanan üç fazlı gücün faz sırasına bağlıdır. Faz sırası değişir ve dönen manyetik alanın yönü de değişir. Motorun yönünü değiştirmek için, statorun üç fazlı sargısına sağlanan üç fazlı gücün faz sırasını değiştirin.

Üç fazlı asenkron motor çalışması

Üç fazlı asenkron motorun çalışma prensibi Üç fazlı stator sargılarına simetrik bir üç fazlı alternatif akım uygulandığında, stator ve rotorun iç daire boşluğu boyunca saat yönünde dönen bir manyetik alan senkronize bir hızda n1 üretilir.

Dönen manyetik alan n1 hızında döndüğünden, rotor iletkeni başlangıçta sabittir, bu nedenle rotor iletkeni, indüklenmiş elektromotor kuvveti oluşturmak için statorun dönen manyetik alanını kesecektir (indüklenen elektromotor kuvvetinin yönü sağ el kuralı ile belirlenir).

Rotor iletkeninin iki ucu, indüklenen elektromotor kuvvetinin etkisi altında kısa devre halkası tarafından kısa devre edildiğinden, rotor iletkeninde temelde indüklenen elektromotor kuvvetinin yönü ile aynı olan indüklenmiş bir akım üretilecektir.

Rotorun akım taşıyan iletkeni, stator manyetik alanında elektromanyetik kuvvete maruz kalır (kuvvetin yönü sol el kuralı ile belirlenir). Elektromanyetik kuvvet, rotor milinde elektromanyetik tork üretir ve rotorun dönen manyetik alanın yönü boyunca dönmesini sağlar.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu