Bilim ve Teknoloji

Krom Nedir?Özellikleri ve Kullanım Alanı

  • Sembol: Cr
  • Atomik numara: 24
  • Atom ağırlığı: 51,996
  • Sınıflandırma: Geçiş metali
  • Oda Sıcaklığındaki Faz: Katı
  • Yoğunluk: Cm küp başına 7.19 gram
  • Erime noktası: 1907 ° C, 3465 ° F
  • Kaynama noktası: 2671 ° C, 4840 ° F
  • Kim tarafından keşfedildi: 1797 yılında NL Vauquelin

Krom, periyodik tablonun altıncı kolonundaki ilk elementtir. Geçiş metali olarak sınıflandırılmıştır. Krom atomları, 28 nötrona sahip en bol izotop ile 24 elektron ve 24 protona sahiptir.

Kromun Özellikleri

Standart koşullar altında krom, mavimsi bir renk tonuna sahip sert bir gümüş metaldir. Havaya maruz kaldığında, yüzey üzerinde metalin daha fazla reaksiyona girmesini önleyen ince bir krom oksit tabakası oluşur. Krom, korozyona dayanıklı parlak ayna benzeri bir finiş elde etmek için cilalanabilir.

Bir metal için, krom oldukça aktiftir ve oksijenin yanı sıra diğer birçok metal ile reaksiyona girer. Su ile reaksiyona girmez.

Krom, birçok renkli bileşiği ile bilinir. Bunlar krom  oksit (yeşil), kurşun kromat (sarı), susuz krom  klorür (mor) ve krom trioksit (kırmızı) içerir.

Dünyada Krom Nerede Bulunur? 

Krom, nadiren doğada serbest bir element olarak bulunur. Yerkürenin yirmi dördüncü en bol elementi ile ilgili olduğu yerde çoğunlukla dağılmış olan cevherlerde bulunur. Krom üretimi için çıkarılan ana cevher kromittir.

Kromun Kullanım Alanları 

Krom çoğu zaman alaşım yapmak için diğer metallerle karıştırılır. Kromun en önemli krom alaşımlarından biri, çeliğin paslanmaz çelikle karıştırılmasıyla üretilir. Paslanmaz çelik sağlam ve korozyona dayanıklıdır. Krom, jet motorlarında kullanılan nikel ile süper alaşımları üretmek için de kullanılır.

Krom için bir başka popüler uygulama metalik yüzeylerde parlak bir gümüş kaplamadır. Aynı zamanda korozyon koruması sağlar.

Krom bileşikleri çok çeşitli renklerde üretildiğinden, boyalarda da bir pigment olarak kullanılmıştır. Kromdan yapılan en popüler renklerden biri sarıdır.

Krom için diğer uygulamalar arasında ahşap koruyucu maddeler, endüstriyel üretimde katalizörler olarak bronzlaşma ve mıknatıslar bulunur.

Nasıl Keşfedildi? 

Chromium, 1797’de Fransız kimyacı Nicolas L. Vauquelin tarafından keşfedildi. Daha sonra elementi izole etti ve adını verdi.

Krom Adını Nereden Almıştır? 

Krom, adını Yunancadan alır. Bu isim seçildi, çünkü element çok farklı renkli bileşikler oluşturabilir.

İzotoplar

Krom içeren, doğada meydana gelen dört stabil izotopları yer alır 50Cr, 52Cr, 53Cr, ve 54Cr olarak doğada bulunan krom çoğunluğu ile  52Cr.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu