Bilim ve Teknoloji
Trend

Oksijen Döngüsü Nedir?Nasıl Gerçekleşir?

Oksijen ,Dünya’daki yaşamın önemli bir elementidir. İnsan vücudunun en yaygın elementidir. İnsan vücudunun kütlesinin yaklaşık % 65’ini oluşturur. Bunun çoğu su şeklinde (H2O). Oksijen ayrıca Dünya’nın yaklaşık % 30’unu ve atmosferin % 20’sini oluşturur.

Oksijen Döngüsü NedirNasıl Gerçekleşir

Oksijen Döngüsü

Oksijen sürekli olarak Dünya gezegenindeki farklı süreçler tarafından kullanılıyor ve yaratılıyor. Tüm bu süreçler birlikte oksijen döngüsünü oluşturur. Oksijen döngüsü karbon döngüsü ile birbirine bağlanır.

Aşağıda gösterilen oksijen döngüsünün basit örneğinde, oksijenin bitki ve hayvanlar tarafından nasıl kullanıldığını ve çevrildiğini görebilirsiniz. Fotosentez süreci ile bitkiler atmosferdeki oksijenin ana merkezidir. Burada ağaç, enerji üretmek ve oksijeni serbest bırakmak için güneş ışığı ve karbondioksit kullanır. İnek, oksijeni solur ve daha sonra karbondioksit bırakır. Bu bitki daha sonra bu karbondioksiti kullanabilir ve döngü tamamlanır.

Oksijen Kullanan İşlemler

  • Solunum – Solunumun bilimsel adı solunumdur. Tüm hayvanlar ve bitkiler soluduğunda oksijen kullanırlar. Oksijen solur ve karbondioksit solur.
  • Ayrıştırma – Bitkiler ve hayvanlar öldüğünde, ayrışırlar. Bu işlem oksijeni kullanır ve karbon dioksiti serbest bırakır.
  • Paslanma – Buna oksidasyon denir. Demir paslandığında oksijen kullanır.
  • Yanma – Yangın için gerekli üç şey vardır: oksijen, yakıt ve ısı. Oksijen olmadan ateş yakamazsın. İşler yandığında, oksijeni kullanırlar ve karbon dioksit ile değiştirirler.

Oksijen Üreten İşlemler

  • Bitkiler – Bitkiler, soluduğumuz oksijenin çoğunluğunu fotosentez denen bir süreçle oluştururlar. Bu süreçte bitkiler enerji üretmek için karbondioksit, güneş ışığı ve su kullanırlar. Bu süreçte havaya saldıkları oksijeni de oluştururlar.
  • Güneş Işığı – Güneş ışığının atmosferdeki su buharıyla reaksiyona girmesiyle birlikte bir miktar oksijen oluşur.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu