Alçak Gerilim

Refkontak Nedir?Nasıl Çalışır?

Refkontak devreleri günümüzde kullanılmasa da daha çok resmî kurum, hastane, otel vb. gibi yerlerde kullanılmaktaydı. Sessizliğin istendiği yerlerde tercih edilen refkontak tesisatı, telefon ve diyafonun yaygınlaşmasıyla kullanım alanından kalkmıştır. En basit refkontak tesisatı, röle, iki sinyal lambası, çağırma butonu ve söndürme butonundan oluşur.

Çalışma Prensibi

Refkontak tesisatı, röle, çağırma butonu, söndürme butonu ve iki adet sinyal lambasından meydana gelmektedir.Role ve söndürme butonu çağrıyı yapan kişinin odasında, çağırma butonu kişinin hemen yanında bulunur.Sinyal lambalarından biri, çağrıyı yapan kişinin odasının koridora bakan kısmının üstüne, diğeri ise çağrılan görevlinin beklediği yere konulur.

Görevli çağrılmak istendiğinde çağırma butonuna basılır.Bu durumda role bobinine enerji uygulanır ve akım geçerek karşısındaki paleti çeker. Palete bağlı kontak kapandığından refkontak lambaları yanar.

Butondan basınç kaldırıldığında bobin enerjisi kesilerek paleti bırakır, fakat palet tırnağa takılı bulunduğundan kontak açılmaz ve dolayısıyla lambalar yanmaya devam eder.

Görevli kişi bulunduğu yerdeki lambanın yandığını görünce koridora çıkar. Hangi kapının üzerindeki lamba yanıyorsa o odadan çağrıldığını anlar ve odaya gider.

Oda içerisine girerek görevini yaptıktan sonra, yine oda içerisinde bulunan söndürme butonuna basar, palet tırnaktan kurtulur. Böylece sinyal lambaları söner ve role tekrar ilk çalışma durumuna döner.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu