Bilim ve TeknolojiHaberler

2000 Yıllık Pil, Bağdat Pili

Uzmanlara göre Bağdat bataryası bilinen en eski elektrikli ekipmandır, yaklaşık 2000 yıllıktır ve çok rustik olmasına rağmen antik eser sıradan bir bataryanın tüm özelliklerine sahiptir.

Alman arkeolog Dr. Wilhelm Koenig, Irak’ın Bağdat yakınlarındaki bir köyde, 13 cm uzunluğunda gizemli bir toprak kapta keşfettiği 1930’larda, eser, silindir şeklinde bakır alaşımından yapılmış kil içeren bir çömlekti ve içerisinde teneke içinde asılı bir demir çubuk bulunmaktaydı. Korozyon belirtileri olduğu için, bazı asidik maddelerin, muhtemelen sirke veya şarabın varlığını ortaya çıkaran kısım üzerinde testler yapıldı. Kısacası, arkeolog eski bir yığın bulmuştu.

bağdat pili

Üzerine M.Ö 200 yıl öncesine tarihlenen,12 Bağdat yığını ve keşfedilmelerinden bu yana yıllar sonra bile araştırmacıların ilgisini çekmeye ve birçok tartışma hala  devam ediyor. Sonuçta, 2000 yıl önceki insanların pillere neden ihtiyaç duyulduğuydu sorusu akılları kurcalıyor.

Kullanım Yerleri

Nerede bulundukları, ne kadar zaman önce ve kadim insanların bunları üretmek için yeterli bilgiye sahip oldukları konusunda tartışmalar olsa da, piller bir elektrik akımı iletebiliyordu, bu gerçek dünya çapındaki araştırmacılar tarafından oluşturulan birkaç kopyadan kanıtlandı.

1940 yılında Amerikalı mühendis Willard Gray, Bağdat pilinin bir kopyasını yaptı ve bakır sülfat solüsyonu kullanarak yaklaşık yarım volt elektrik üretmeyi başardı. 1970’lerde Alman Mısır bilimci Arne Eggebrecht, antik Mezopotamya’da bol miktarda bulunan bir bileşenle pilin daha da iyi çalışmasını sağladı: üzüm suyuyla, pil 0,87 volt enerji üretti. Kopyalar, pillerin 0,8 ila 2 volt arasında voltaj üretebildiğini gösteriyor.

bağdat pili

Pili kullanmanın amaçlarından biri ilaçtır. Örneğin eski Yunanlılar, ağrı kesici olarak elektrikli balıkları kullanıyorlardı. Ancak üretilen akım çok küçük. Diğer bir olasılık da mücevherde metalleri galvanizlemek için enerji uygulanmasıdır. Bununla birlikte, pilleri içerebilecek hiçbir malzeme bulunamamıştır ve varsayılan laboratuvar galvanizleme işleminin kopyası hakkında güvenilir kayıtlar yoktur.

Bağdat’ın pillerinin ne amaçla kullanıldığı gizemi hala devam ediyor ve tamamen çözüme kavuşturulmasa da, tartışma halkın hayal gücünü geliştiriyor. Keşif doğruysa, eserler, Alessandro Volta’nın elektrokimyasal hücresinin icat edilmesinden en az 1800 yıl öncesine dayanıyor ve bu, şimdi elektrik hücresi olarak bildiğimiz şeyi ortaya çıkarıyor.

Kaynak
museuweg.net

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu