Endüstriyel Otomasyon

AC1 ve AC3 Kontaktör Arasındaki Fark

Bina sistemlerinin tasarımında, hem endüstriyel hem de konut sektörlerindeki çeşitli uygulamalarla ilgili olarak farklı performans ve anahtarlama veri setleri kendilerini oluşturmuştur. Bu performans veri setleri ulusal ve uluslararası standartlarda belirtilmiştir.

Doğrulamalar, motor yükleri (endüstri) veya ısıtıcılar (binalar) gibi tipik uygulamaları yeniden üretmek için tanımlanmıştır. Standartlaştırılmış kullanım kategorileri, röle veya kontaktörün değiştirmesi gereken akım değerlerini belirler.

AC1 ve AC3 kategorileri, kendilerini endüstriyel alanda kurmuş olan anahtarlama kapasitelerine ilişkin verileri ifade eder. Bir kontaktörün görevi, belirtilen nominal işletme gerilimi ve akımı ile birlikte kullanım kategorisi ile karakterize edilir.

İçindekiler →

AC1 ve AC3

AC1 ve AC3 kontaktörleri arasındaki fark, AC1 kontaktörlerin genel amaçlı dirençli yükler için kullanılması, ancak AC3 kontaktörlerin yüksek endüktif, sincap kafesli motor anahtarlaması için kullanılmasıdır. AC3’ün derecesi AC1’den daha düşüktür. Çünkü AC3 yüksek ani akımları değiştirir.

AC1 AC3
Genel Amaçlı Motor Anahtarlama
Dirençli yükler,
dağıtım ve izolasyon
Çalışan motorların çalıştırılması ve kapatılması
Sürücüler ve yumuşak yolvericiler için ısıtma By-pass ve izolasyon
Güç kaynağı
Rüzgar enerjisi
Güneş enerjisi
Kompresörler
Klima
Soğutucular
Pompalar
Fanlar
Asansörler
Yürüyen Merdivenler
vb.

AC1

AC1, endüktif olmayan veya hafif endüktif yüklerin, dirençli tip elektrikli fırınların (omik yüklerin aktivasyonu ile ilgili olarak) kullanım kategorisidir. Güç faktörü 0,8’e eşit olan tüm alternatif akım cihazları için geçerlidir.

AC1
AC1

AC3

AC3, sincap kafesli motorların kullanım kategorisidir. Çalışma sırasında bir açma-kapama komutuna sahip olmalıdırlar (endüktif yük). Ana uygulamalar arasında örneğin asansörler, yürüyen merdivenler, konveyör bantları, kovalı elevatörler, kompresörler, pompalar, mikserler, klimalar vb. yer alır. Güç faktörü 0.45’e eşittir.

AC3
AC3

Bu anahtarlama kapasiteleri EN 60 947-4-1 Standardında (Kontaktörler ve Yolvericiler – Elektromekanik Kontaktörler ve Yolvericiler) tanımlanmıştır. Standart, başlangıçta esas olarak endüstriyel uygulamalarda kullanılan yol vericileri ve/veya kontaktörleri tanımlar.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu