İnternet

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

İnternet, bütün dünya üzerindeki bilgisayarların birbirine bağlanabilmesi üzerine kurulmuş bir sistemdir. Bu nedenle üzerinde pek çok sayıda site ve sayfa bulunmaktadır. Bu site ve sayfalar milyonlarca konuda hizmet verir. İnternette aradığımız site, sayfa veya konunun nerede olduğunu bulmamızı sağlayan araçları barındıran sitelere arama motorları adı verilir.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

İnternet ortamında aradığımız bir bilgiye hızlı bir şekilde erişimi sağlamak için arama motorları kullanılmaktadır. Web üzerinde bulunan tüm içeriği indeksleyen, arama motorları mevcuttur.

Kullanıcı arama motoruna, aramak istediği bilgiye ilişkin bir veya birden fazla anahtar kelime girdiğinde, arama motorları içerisinde bu kelime veya kelimeleri barındıran ilgili dosyaları bularak, ilgili site veya web sayfalarını ekrana listeleyerek kullanıcıya sunar.

Kullanıcı arama motorlarından herhangi birinin web adresini, tarayıcının adres kısmına yazarak erişebilir. Aradığımız web adresi veya sayfasına erişmek için en kısa yol, arama motorlarını kullanmaktan geçer. Çünkü arama motorları dünya üzerindeki bütün sitelerin bilgilerini tarayarak sürekli olarak güncel bilgiler sunmaktadır.

Yüzlerce hatta binlerce adresi listelemeyi arama motorları nasıl yapıyor?

Arama motorları, dünya üzerindeki web sitelerini sürekli bir şekilde çalışan kişiler, otomatik taramalar ve kayıt ekranları gibi araçlarla kendi veri tabanlarına kaydederler.

Arama motorlarının internet üzerinde otomatik taramasını yapan programlar, genel olarak spider, crawlers, robots olarak isimlendirilmiştir. Bu programlar sürekli olarak interneti tarayarak değişen ve eklenen sayfalardaki bilgileri, arama motoru veri tabanına kaydederler.

Kaynak
Görsel: Pixabay

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu