Bilim ve Teknoloji

Artırılmış Gerçeklik Nedir?

Artırılmış Gerçeklik dört farklı çevre biriminin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Bu dört farklı çevre birimi öncelikle kamera, bilgisayar alt yapısı, işaretleyici ve gerçek dünyadır. Arıtılmış gerçeklik bu birimlerin 3 boyutlu olarak gerçek dünyaya konumlandırılmasıdır.

Artırılmış gerçeklik ilk olarak 1960 yılında Harvard Üniversitesi’nden Ivan Sutherland ve Utah Üniversitesi’ndeki öğrencisi  ile birlikte yapılmış.

Temelinde, bir çok teknolojide olduğu gibi Artırılmış Gerçeklik teknolojisi de askeri teknolojiden esinlenmiştir. Bu teknolojinin açığa çıkışı HUD (Head Up Display) teknolojisidir. HUD teknolojisinin anlamı kullanan kişilerin baktıkları noktadan uzak bir yere bakmasına gerek kalmadan önünde bulunan şeffaf ekrana bilgilerin verilmesidir. Genellikle uçaklarda görülmektedir.

Artırılmış Gerçeklik uygulamaları canlandırılmış QR kodları olarak da tanımlanabilir. Adobe-Flash ortamına taşınan AR teknolojisiyle geniş içerikli uygulamalar yapılmaya başlandı ve bu arada web uygulamaları da bu teknolojiyi destekler oldu. Uygulamaların gelişmesiyle yazılımlar müstakil uygulama yazılımlarına dönüştü.

Artırılmış Gerçeklik uygulamalarını aslında hepimiz her gün kullanmaktayız. Akıllı telefonlarımızın ekranlarında görülen şekillerin, herhangi bir yazı, anket, fotoğraf gibi görüntülere çevrilip ekran üzerinde görünmesi artırılmış gerçek olarak yansıyor.

Artırılmış Gerçeklik Uygulama Alanları

AR teknolojisi günümüzde birçok yerde karşımıza çıkmaya başladı. Peki bu teknolojiyi nerelerde kullanabiliriz? AR teknolojisi ile interaktif kitaplar, broşürler, billboardlar yapılabilir, müzelerde bilgi verme amaçlı kullanılabilir ve bunun gibi aklınıza gelebilecek birçok yerde kullanılabilir. Kullanılmaya başlanan yerler bile var. Örneğin, bazı boya firmalarının çıkarmış olduğu mobil uygulamalarda telefonu evinizin duvarına tutuyorsunuz ve boya renginizi seçip, duvarınızı hangi renk boyayacağınıza karar veriyorsunuz. Bir örnek daha vermek gerekirse yine giyim firmalarının çıkarmış olduğu mobil uygulamayla çocuk tişörtlerinin üzerindeki resimlerin canlandırılmasıdır.

Artırılmış Gerçeklik teknolojisi reklamcılık ve pazarlama sektörlerinde daha çok kullanılmaya başlandı. Günümüzde yeni yaygınlaşmaya başlandığı için belli bir mobil yada tablet uygulaması olmayan bu teknoloji, firmaların kendine özgü birer uygulama geliştirmesiyle bu teknolojiyi kullanıcılara sunmakta. Bu tarz uygulamalar ilerleyen dönemlerde QR kod okuyucuları gibi standart hale geldiğinde daha verimli olacaklardır.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu