Elektrik Motorları

Asenkron Motor Nedir?

Bu yazı asenkron motor nedir, kim tarafından bulunmuştur ve temel özellikleri hakkında genel bilgiler içerir.

Endüksyon motoru olarak da bilinen asenkron motor, hava boşluğu içinde dönen manyetik alan ve rotor sargısının indüklediği akımın etkileşimi ile elektromanyetik tork üreten, böylece elektromekanik enerjinin mekanik enerjiye dönüşümünü gerçekleştiren bir Alternatif Akım ( AC ) motordur.

Rotor sargı akımı endüksiyonla üretildiği için buna endüksiyon motoru da denir.

Üç fazlı asenkron motorlar temel olarak çeşitli üretim makinelerini çalıştırmak için kullanılır.

Örneğin: fanlar, pompalar, kompresörler, takım tezgahları, hafif sanayi ve madencilik makineleri, tarımsal üretimde harmanlayıcılar ve öğütücüler, tarım ve yan ürünlerde işleme makineleri, vb. yerlerde.

Basit yapı, kolay üretim, düşük fiyat, güvenilir çalışma, sağlam ve dayanıklı, yüksek işletme verimliliği ve uygun çalışma özellikleri vardır.

Asenkron motorlar rotor yapısına göre iki forma ayrılır: sincap kafesli asenkron motorlar ve sargılı asenkron motorlar.

Asenkron motorlar, tüm motor türleri arasında en yaygın kullanılan ve en çok talep gören motorlardır.

Çeşitli ülkelerdeki elektrikle çalışan makinelerin yaklaşık % 90’ı asenkron motordur. Güç sisteminin toplam yükünde, asenkron motorların elektrik tüketimi önemli bir orana sahiptir.

Asenkron Motoru Kim Buldu?

Asenkron motor 1885 yılında İtalyan fizikçi ve elektrik mühendisi Ferraris tarafından icat edildi. 1888’de, asenkron motorların ve kendi kendine çalışan motorların gelecekteki gelişimi için temel oluşturan, dönen manyetik alanın katı bir bilimsel tanımını veren bir deney raporu ortaya atıldı.

Ferraris, önerdiği dönen manyetik alan teorisinin ve geliştirdiği yeni ürünlerin bilimsel değerinin maddi değeri çok aştığına inanıyordu, bu nedenle kasıtlı olarak buluşları için patent başvurusunda bulunmadı, ancak bu son güncellemeleri laboratuvarda halka gösterdi.

Alternatif akım sistemlerinin kullanılmasını da savundu. Aynı yıl Nikola Tesla, Amerika Birleşik Devletleri’nde bir endüksiyon motoru için patent aldı.

Bir yıl sonra, Mikhail Dolivo – Dobrovolsky , sincap kafesli asenkron motoru icat etti. Asenkron motorların gelişimi hızlı sürdü. Böylece aynı boyuttaki asenkron motorlar için, nominal güç 1897’de 5.5  kW’den 1976’da 74.6 kW’a yükselmiştir. Sincap kafesli asenkron motorlar en yaygın kullanılan asenkron motorlardır.

Asenkron Motor Çalışma Prensibi

Üç fazlı asenkron motorun stator sargısına simetrik bir voltaj uygulandıktan sonra, dönen bir hava boşluğu manyetik alanı oluşturulur ve rotor sargı iletkeni, indüklenmiş bir elektrik potansiyeli oluşturmak için manyetik alanı keser.

Rotor sargısı kısa devre durumunda olduğundan, bir rotor akımı üretilir. Rotor akımı, rotorun dönmesini sağlayan elektromanyetik tork oluşturmak için hava boşluğu manyetik alanıyla etkileşime girer.

Motorun hızı, manyetik alanın senkron hızından daha düşük olmalıdır, çünkü ancak bu şekilde rotor iletkeni, rotor akımı ve elektromanyetik tork üretmek için bir elektrik potansiyeli indükleyebilir. Bu nedenle, motora asenkron motor adı verilir.

Asenkron Motorların Temel Özellikleri

  • Küçük ve hafif.
  • 10 000 devir / dk’yı aşan bir hızda yüksek hızlı dönüşü gerçekleştirmek kolaydır.
  • Yüksek hızda ve düşük torkta yüksek çalışma verimliliği.
  • Düşük hızda yüksek tork ve geniş hız kontrol aralığı.
  • Yüksek güvenilirlik ve sağlamlık.
  • İmalat maliyeti düşüktür.
  • Kontrol cihazının basitleştirilmesi.

Asenkron motorun temel özelliği, rotor sargısının başka güç kaynaklarına bağlanmasına gerek olmaması ve stator akımının doğrudan AC güç sisteminden alınması; asenkron motorun diğer motorlara göre basit bir yapıya sahip olması, imalatı, kullanımı ve bakımı kolay olması ve yüksek operasyonel güvenilirliğe sahip olmasıdır.

Hafif ve düşük maliyetli. Örnek olarak üç fazlı bir asenkron motoru ele alalım. Aynı güç ve aynı hıza sahip bir DC motorla karşılaştırıldığında, ilki ikincisinin yalnızca yarısı ağırlığında ve maliyeti yalnızca üçte biri.

Asenkron motorların farklı çevre koşullarının gereksinimlerine göre çeşitli ürün serilerini türetmesi de kolaydır.

Aynı zamanda, çoğu endüstriyel ve tarımsal üretim makinelerinin gereksinimlerini karşılayabilen, sabit hıza yakın bir yük karakteristiğine sahiptir.

Ek olarak asenkron motor çalışırken, güç sisteminin güç faktörünün bozulmasına neden olacak uyarma için güç sisteminden reaktif güç çeker.

Asenkron motorlar yazımıza eklemek istediğiniz bilgiler varsa yorum bölümüne ekleyebilirsiniz.

Kaynak
flowcontrolnetwork.com

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu