Bilim ve Teknoloji

Atom Nedir?Yapısı Nasıldır?

Atom, evrendeki tüm maddeler için temel yapı taşıdır. Atomlar çok küçüktür ve birkaç tane daha küçük parçacıktan oluşur. Bir atomu oluşturan temel parçacıklar elektronlar, protonlar ve nötronlardır. Atomlar, maddeyi oluşturmak için diğer atomlarla birlikte uyum sağlar. Bir maddenin oluşması için çok fazla atom gereklidir. Sadece insan vücudunda çok fazla atom var, sayıların trilyonlarca olduğunu belirtmek gerekir.

Her atomun içerdiği elektron, proton ve nötron sayısına bağlı olarak farklı türde atomlar vardır. Her farklı atom türü bir element oluşturur. İnsan yapımı elemanlara güvenirseniz 92 doğal element vardır ve 118’e kadar çıkmaktadır.

Atomlar, çoğu zaman sonsuza kadar uzun sürer. Kimyasal reaksiyonları değiştirebilir ve elektronları diğer atomlarla paylaşabilirler. Ancak çekirdeğin bölünmesi çok zordur, bu da çoğu atomun uzun bir süre etrafta olduğunu gösterir.

Atomun Yapısı

Atomun merkezinde çekirdek bulunur. Çekirdek, proton ve nötronlardan oluşur. Elektronlar, nükleusun dış tarafındaki yörüngelerde dönerler.

Proton

Proton, çekirdekteki atomun merkezinde bulunan pozitif yüklü bir parçacıktır. Hidrojen atomu, sadece tek bir protona ve çekirdeğinde nötrona sahip olmamasıyla benzersizdir.

Elektron

Elektron, çekirdeğin dışına doğru dönen negatif yüklü bir parçacıktır. Elektronlar çekirdeğin etrafında çok hızlı dönerler, bilim adamları nerede bulunduklarına % 100 emin olamazlar, ancak bilim adamları elektronların nerede olması gerektiğine dair tahminlerde bulunabilirler. Bir atomda aynı sayıda elektron ve proton varsa, atomun nötr bir şarj olduğu söylenir.

Elektronlar, protonların pozitif yükü ile çekirdeğe çekilir. Elektronlar, nötron ve protonlardan çok daha küçüktür. Yaklaşık 1800 kat daha küçük!

Nötron

Nötronun hiç bir elektrik yükü yoktur. Nötronların sayısı, kütlenin ve atomun radyoaktivitesini etkiler.

Diğer Parçacıklar

Kuark

Kuark, nötronları ve protonları oluşturan çok küçük bir parçacıktır. Kuarkların tespit edilmesi neredeyse imkansızdır ve sadece son zamanlarda bilim adamları var olduklarını anlamışlardır. 1964 yılında Murray Gell-Mann tarafından keşfedildi. 6 çeşit kuark vardır: yukarı, aşağı, üst, alt, tılsım ve acayip.

Nötrino

Nötrino nükleer reaksiyonlarla oluşur. Herhangi bir yükü olmayan elektronlar gibidirler ve genellikle ışık hızında seyahat ederler. Her saniye trilyonlarca nötrinolar güneş tarafından yayılır. Nötrinolar, insanlar da dahil olmak üzere çoğu katı maddeden geçer!

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu