Aydınlatma
Trend

Aydınlatma Sistemindeki Farklı Işık veya Lamba Türleri

19. yüzyılda, akkor flamanlı ampul Thomas Edison ve Joseph Swan tarafından icat edildi. O zamandan beri farklı ampul türlerinde ve verimliliklerinde önemli gelişmeler oldu. Etrafta farklı tipte görebileceğimiz ampuller veya lambalar vardır ve hepsi de akılda kalıcı görüntüyle tasarlanmıştır. Evlerin, ofislerin, fabrikaların, elektrikli cihazların vb. Aydınlatma sistemlerinde başlıca lamba veya ampul türleri bulunur. Aydınlatma armatürlerinin performansı içinde kullanılan ampule bağlıdır. Farklı türdeki ampuller, farklı aydınlatma efektleri üretir.

Ampuller, elektrik akımının akışıyla ışık üreten cihazlardır ve genel bir yapay aydınlatma şeklidir. Lambalar veya ampuller, bir aydınlatma sistemi için hayati önem taşır ve verimli aydınlatma sağlar. Genel olarak, elektrikli aydınlatma, merkezi olarak üretilen elektrik gücüyle çalıştırılır.

Ana enerji sistemi arızalanırsa, aydınlatma, pil sistemleri, cep telefonları veya jeneratörler tarafından da çalıştırılabilir.Bu makalede farklı lamba türlerini, bunların çalışmasını ve kullanımlarını açıklamaktadır. Enerjiden tasarruf etmek için, ihtiyacınız olan aydınlatma türünü sağlayabilen verimli bir ampul seçin.

Aydınlatma Sistemindeki Farklı Işık veya Lamba Türleri

Farklı ışık veya lamba türleri aşağıdakileri içerir

  • Akkor lambalar
  • Kompakt floresan lambalar
  • Halojen lambalar
  • Metal halide Lambalar
  • Işık Yayan Diyot
  • Floresan tüp
  • Neon lambaları
  • Yüksek yoğunluklu deşarj lambaları
  • Düşük basınçlı sodyum lambalar

Akkor Lambalar

Akkor Lambalar
Akkor Lambalar

Akkor ampuller standart ampullerdir ve birçok kişi bu ampullere oldukça aşinadır. Çok çeşitli boyutlarda ve voltajlarda mevcuttur. Akkor ampul, ampulün içinde bulunan tungsten filamentinden elektrik geçtiğinde yanar ve ısı üretir. Bu ampulün filamenti ya bir nitrojen gazı karışımına ya da bir vakuma yerleştirilir. Bu ampuller artık kademeli olarak LED’ler, flüoresan lambalar ve diğer hizmet tabanlı yeni teknolojilerle değiştirilmektedir.

Bunun nedeni, ampul açıldığında, ani akım, enerji ve ısının ince alanlara nüfuz ederek filamenti ısıtmasıdır; filaman ısındığında kırılma ve ampulü yakma eğilimindedir. Akkor ampuller 700-1000 saat dayanabilir ve bir dimmer ile de kullanılabilir. Akkor ampuller, ev tipi uygulamalar için oldukça iyi olan sabit ısı üretir. Akkor lambanın ışık verimi watt başına yaklaşık 15 lümendir.

Kompakt Floresan Lambalar (CFL)

Kompakt Floresan Lambalar (CFL)
Kompakt Floresan Lambalar (CFL)

Kompakt floresan lamba, floresan lamba gibi çalışan modern bir ampul türüdür. Bozulduğunda bertaraf etmek zordur bunun nedeni cıva içermesidir. Akkor lambanın yerini alacak şekilde tasarlanmıştır. Genel olarak, CFL’ler daha az güç kullanır, aynı miktarda ışık üretir ve uzun ömürlüdür.Kompakt flüoresan lambaların çoğu iki veya üç tüplü döngüden oluşur. Bu lambalar dimmerlerle kullanılamaz ve genellikle 10.000 saat dayanabilirler. Kompakt bir flüoresan lambanın ışık verimliliği, watt başına yaklaşık 60 lümendir.

Halojen Lambalar

Halojen Lambalar
Halojen Lambalar

Halojen lambar, kompakt şeffaf bir zarfla kapatılmış ve bir inert gaz ve az miktarda halojen (brom veya iyot) ile doldurulmuş tungsten filamentinden oluşur. Bu lambalar, geleneksel lambalardan daha küçüktür. Halojen, lambaların ömrünü ve parlaklığını artırır. Bir halojen lambanın ışık verimliliği, watt başına yaklaşık 25 lümendir.

Metal Halide Lambalar

Metal Halide Lambalar
Metal Halide Lambalar

Metal halide lambalar, bir ampul içindeki deşarj tüpünden veya ark tüpünden oluşur. Bu tüp seramik veya kuvarstan yapılabilir ve cıva, MH tuzları ve başlangıç ​​gazı içerir. Metal halide lambalar, boyutlarına göre büyük miktarda ışık üretir ve bu lambalar en verimli lambalardan biridir. Bu lambalar en çok spor salonlarında, trafik ışıklarında, sahnelerde ve ticari amaçlı dış aydınlatma sistemlerinde kullanılmaktadır.

Işık Yayan Diyot (LED)

Işık Yayan Diyot
Işık Yayan Diyot

LED lamba, yarı iletken bir cihazdaki elektronların hareketi yoluyla ışık yayan elektrikli bir bileşendir. Filamenti yoktur, daha az güç kullanır ve uzun ömürlüdür. LED’ler, akkor lambalardan daha fazla ışık üretir ve enerji tasarrufu sağlar. LED’ler genellikle bir LED aydınlatma sistemi olarak kullanılmak üzere bir ampulün içine monte edilir. Bu ışık yayan diyotlar, renk filtreleri kullanılmadan istenilen renkte ışık yayabilir. Bir LED’in başlangıç ​​maliyeti genellikle yüksektir ve bunlar elektronik projeler oluşturmak için kullanılır.

Floresan Tüp

Floresan Tüp
Floresan Tüp

Floresan tüp, görünür ışık üretmek için floresan kullanan bir gaz deşarj tüpüdür. Floresan tüpün ışık verimliliği watt başına yaklaşık 45 ila 100 lümendir. Akkor ampullerle karşılaştırıldığında, flüoresan tüpler aynı miktarda ışık için daha az güç kullanır ve genellikle akkor lambalardan daha karmaşık ve pahalıdır. Floresan lambalar iyi bir renk temsil kabiliyetine sahip değildir, ancak bu tüpler soğuk görünüm ve renktedir. Floresan tüpler bir evin çevresinde birçok yerde kullanılabilir ancak dimmerlerle kullanılamaz.

Neon Lambalar

Neon Lambalar
Neon Lambalar

Neon lamba, düşük basınçta gaz içeren bir gaz deşarj lambasıdır. Küçük bir cam zarf içerisine iki elektrot monte edilerek imal edilir. Standart parlaklığa sahip ampuller bir argon veya neon gaz karışımı ile doldurulur ve yüksek parlaklığa sahip lambalar saf neon gazı ile doldurulur. Voltaj uygulandığında, gaz iyonlaşır ve parlamaya başlar ve çok küçük bir akımın bir elektrottan diğer elektrota geçmesine izin verir. Gaz iyonlaştıktan sonra, lambanın çalışması daha düşük bir voltajda tutulabilir ve muhafaza voltajı, lambaya ve çalışma akımına bağlı olarak 10-20 volt arasında değişebilir.

Yüksek Yoğunluklu Deşarj Lambaları

Yüksek Yoğunluklu Deşarj Lambaları
Yüksek Yoğunluklu Deşarj Lambaları

Metal halide, cıva buharlı, kendinden balastlı cıva lambalar ve yüksek basınçlı sodyum lambaların tümü yüksek yoğunluklu deşarj lambalardır. Bu lambalar, elektrik arklı tungsten elektrotları içeren iç cam tüplerle özel olarak tasarlanmıştır. Bu iç cam tüp hem metal hem de gazla doldurulmuştur. Kendinden balastlı lambaların bağışıklığı ile, her bir ampulün düzgün çalışması için yardımcı ekipman (ateşleyiciler ve balastlar) sağlanmalıdır. Bu lambalar, floresan ve akkor lambalara kıyasla büyük miktarda ışık üretir. Yüksek yoğunluklu deşarj lambaları, normalde açık hava aktivite alanları, spor salonları, büyük halka açık alanlar, patikalar, yollar ve otoparklar gibi geniş alanlarda yüksek seviyelerde ışık gerektiğinde kullanılır.

Düşük Basınçlı Sodyum Lambalar

Düşük Basınçlı Sodyum Lambalar
Düşük Basınçlı Sodyum Lambalar

Düşük basınçlı sodyumlu lamba, diğer tüm aydınlatma sistemlerinden maksimum verime sahip ilk sodyum lambadır. Bu lambalar bir flüoresan lamba gibi çalışır ve lambanın tam parlaklığa ulaşması için kısa bir ısınma süresi (6-7 dakika) vardır. Düşük basınçlı sodyum lambalar, rengin bu kadar önemli olmadığı yollar, patikalar, açık alanlar ve otopark gibi yerlerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu