Bilgisayar

Bilgisayar Kaç Ana Bölümden Oluşur?

Bilgisayarlar, olağanüstü bir hızda büyük hesaplamalar yapabilen karmaşık bir makinelerdir. İşleme gücü genellikle bir insan beyni ile karşılaştırılır. Bu yarışmada insan zekası şüphesiz kazanılmış olmasına rağmen, bir bilgisayarın yetenekleri hafife alınamaz.

Bir insan beyninin tasarımından etkilenen bu karmaşık makine, esas olarak bir işlem birimi, bir aritmetik / mantık birimi, bilgisayar depolama ve çevre birimleri ile birlikte girdi ve çıktı cihazlarından oluşur. Tüm sistemi yapan bu parçalardır.Bilgisayarın en önemli parçalarına bir bakalım.

Merkezi İşlem Birimi (CPU) : Bilgisayar işlemcisi olarak da bilinen CPU, bilgisayar programlarını yürüten bir elektronik devredir. Bir bilgisayar işlemcisinin birincil sorumluluğu, bir programı oluşturan sıralı bir dizi talimatı yürütmektir. CPU işlemi, getirme, kod çözme, yürütme ve geri alma (yazma) gibi dört temel aşamaya ayrılabilir. Getirme adımı sırasında işlemci program talimatlarını bellekten alır.Kod çözme adımında, talimat parçalara ayrılır. CPU’nun komut set mimarisi, bir komutun çözülme şeklini tanımlar. Yürütme aşamasında, CPU program talimatının ima ettiği işlemi gerçekleştirir. Yazma adımı sırasında, CPU yürütme sonuçlarını bilgisayarın belleğine geri yazar.

Anakart : Bir bilgisayar anakartı, mikroişlemcilerin takıldığı yuvalar, bellek yuvaları, CPU veriyolu ve çevre birimleri arasında bir arabirim olarak hareket eden bir yonga kümesi (bir bilgisayarın tüm iç parçalarını birleştiren bir veri yolu), Sistemin donanımını ve çeşitli sistem bileşenlerinin senkronizasyonuna yardımcı olan bir saat güç kaynağını barındırır. Bazı anakartlarda ayrıca bir fare ve klavye için PS / 2 gibi giriş cihazlarını destekleyen konektörler bulunur.

Sabit Disk : Sabit disk, verileri saklayan ve bilgisayar kullanıcılarına büyük miktarda veriye hızlı erişim sağlayan bilgisayar disk sürücüsünün bir parçası olarak tanımlanır. Sabit disk, veri olarak eşmerkezli çevrelerde veri kaydı yapan elektromanyetik olarak yüklenmiş bir yüzey veya disk kümesidir. Dijital olarak kodlanmış verileri depolayan, bir depolama aygıtıdır. Fonograf kolunu andıran bir kafa, bir sabit diske veri okumak ve yazmak için kullanılır. Masaüstü bilgisayarların sabit diskleri genellikle 120 GB – 2 TB veri depolayabilir. Dizüstü bilgisayarların sabit disk sürücüleri daha küçüktür ve daha düşük veri depolama kapasitesine sahiptir.

Bilgisayar hafızası: Dijital verileri koruyan bir bilgisayarın bileşenlerini ifade eder. Bir bilgisayarın çekirdeğini oluşturur ve CPU ile işbirliği içinde temel bilgisayar modelini oluşturur. İlk günlerin bilgisayarları tarafından birincil depolama olarak kullanılan manyetik tamburlar ve geciktirme hatları, büyük hacimli verilerin verimli bir şekilde saklanabilmesini sağlayan bir minyatür silikon çipe dönüştürülmüşlerdir.

Yaygın olarak RAM olarak bilinen Rastgele Erişim Belleği, küçük boyutlu hafif ve bilgisayar belleğinin uçucu bir şeklidir. Verilerin geçici depolanması yeteneğine sahiptir. Bilgisayar işlemcisinde bulunan kayıtlar, en hızlı bilgisayar depolama biçimleridir. En sık kullanılan bilgiler bilgisayarın işlemci önbelleğinde çoğaltılır, böylece performansı artırılır.

Bilgisayarlar, büyük programları okumak için  birincil depolama alanı gerektirir. Bu geçici olmayan bellek, ROM veya Salt okunur bellek olarak bilinir. Ayrıca bir bilgisayarın önyüklenmesi için kullanılan başlangıç ​​programlarını içerir. Flash bellek, manyetik bant, disket ve zip sürücüleri gibi ikincil depolama ortamları ve teyp kitaplıkları gibi üçüncül depolama ortamı da bilgisayar belleğinin bir parçasıdır.

Monitör : Görüldüğü gibi görsel bir ekran birimi, bir bilgisayarın video çıkışı tarafından oluşturulan görüntüleri görüntüleyen bir elektrikli ekipmantır. İlk yılların monitörleri görüntüleme için CRT teknolojisini kullanmışken, modern bilgisayar monitörleri LCD veya plazma ekranları kullanıyor. Ekran, bilgisayar kullanıcılarına metin ve grafik görüntüleri biçiminde anında geri bildirim sağlar. Monitörler, bir bilgisayarın en çok kullanılan çıkış aygıtlarıdır.

Klavye : Bilgisayar için klavye giriş aygıtı olarak kabul edilir. Anahtarların düzenlenmesi ile ilgili olarak, bilgisayar klavyesi bir daktiloya benzemektedir. Tuşlar veya düğmeler, üzerinde yazılı olan bir tuşa karşılık gelen her bir tuşa basıldığında, üzerlerinde basılı karakterler bulunan elektronik anahtarlar veya mekanik kollar olarak işlev görür. Bir klavye, klavye işlemine yardımcı olan bir anahtar matristen oluşan kendi işlemcisine ve devresine sahiptir.

Fare : Bir bilgisayar faresi, iki boyutlu hareketi algılayan bir işaretleme aygıtıdır. Apple’ın Macintosh’u, ilk başarılı fare güdümlü bilgisayardı. Bir fare, elinizin hareketini, bir bilgisayarın tanıyabileceği ve yanıtlayabileceği sinyallere dönüştürür. Mekanik, opto-mekanik ve optik olmak üzere üç temel fare türü vardır. Mekanik fareler, her yöne yuvarlanabilen bir lastik veya metal topa sahiptir.

Faredeki mekanik sensörler, topun hareket yönünü algılar. Opto-mekanik fareler, mekanik farelerden farklıdır, çünkü hareketleri tespit etmek için optik sensörler kullanırlar. Günümüzde yaygın olarak kullanılan optik fareler, farenin hareketini algılamak için bir lazere sahiptir. Mekanik hareketli parçalara sahip değildir ve daha yüksek performans hızlarına sahiptirler.

Kaynak
Görsel: Pixabay

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu