Elektrik
Trend

Bir Elektrikçinin Kullandığı El Aletleri ve Takımlar

Yankeski

yan-keski
Yan Keski

İletkenleri kesmek amacıyla kullanılan bu aletin de elektrikçiler ve elektronikçilerin kullanabileceği şekil de yapılmış olanları vardır. Bunun yanında daha kalın kabloları kesmek için kablo makasları kullanılabilir.

Pense

pense
Pense

İletkenleri, küçük parçaları tutmaya, çekmeye, sıkıştırmaya ve bükerek şekil vermeye yarayan bir alet olan pensenin sap kısımları izole edilmiştir. Elektrikçilerin kullandığı penseler daha kuvvetli olup metal kısma yakın olan bölgeye elin temas etmemesi için kaymayı önleyici çıkıntılar yapılmıştır. Elektronikçilerin kullandıkları ise daha küçük yapıda bazıları kolay açılması için yaylıdır ve sap kısmında çıkıntı yoktur. Bazılarında ise ağız ve sap kısmına ilaveler yapılarak iletken ve sac kesme gibi işler için de kullanılabilmektedir.

Ayrıca ayarlı pense, papağan pense, düz ve eğri segman penseleri ile kerpeten de değişik amaçlar için imal edilmiş pense gurubunda sayılan aletlerdir. Ancak bu aletleri kullanırken elinizi veya parmaklarınızı kıstırmamak için dikkatli olmanız gerekmektedir.

Kargaburun

Kargaburun
Kargaburun

Penseye göre ağız kısmı daha ince ve uzun olması nedeni ile pensenin sığamayacağı yerlerdeki parçaların tutulması ve daha küçük ölçüdeki bükme, kıvırma ve şekillendirme işlerinde kullanılır. Düz ve eğri ağızlı olmak üzere çeşitleri vardır.

Kontrol Kalemi

Kontrol Kalemi
Kontrol Kalemi

Kontrol kalemleriyle devrede enerji veya kaçak olup olmadığı ve cihaz kontrolü gibi işlemler yapılır.

Bu kontrol işlemleri yapılırken dikkatli olunmalıdır. Kontrol kalemleri ile ölçüm yapılırken dik tutulmalıdır ve dikkatli olunmalıdır. Yan tutulması veya dikkatsiz ölçüm yapılması neticesinde kısa devre (faz-nötr, faz-faz çakışması) durumu ile karşılaşılabiliniz.

Kontrol kalemlerinin uçları hassas olduğundan tornavida yerine kullanılması doğru değildir.

Tornavida yerine kullanılması durumunda uçları çabucak bozulur; ayrıca tornavidalar kadar darbelere dayanıklı olmadıklarından çabucak kırılıverir. Kontrol kalemi ancak ve ancak devrede gerilim olup olmadığının kontrolünde kullanılır.

Kontrol kalemlerini iki grupta incelemek mümkündür:

• Lambalı kontrol kalemleri
• Dijital kontrol kalemleri.

Lambalı Kontrol Kalemleri

Tornavidaya benzeyen kontrol kalemi içerisinde direnç, yay ve neon lamba bulunur. Sağ elimizle yalıtkan sapını tuttuğumuz kontrol kaleminin iletken tornavida ucu, akımın olup olmadığını anlamak istediğimiz yere dokundurulur. Diğer ucuna başparmağımızı bastırdığımızda lambanın çalışması ile faz hattının olup olmadığı
anlaşılır.

Dijital Kontrol Kalemleri

Gerilim ve faz kontrolü yapan dijital kontrol aletleridir. Gerilim kontrol aleti ile AC veya DC faz nötr hatlarındaki gerilimin olup olmadığı belirlenir.

Çekiçler
Çekiç

Ağırlıkları 100 ila 1500 gram arasında değişir. Kullanım amacına göre çeşitli malzemelerden ve değişik şekillerde yapılır. (Lastik, plastik, prinç, kurşun, demir vs.) Çekicin sapı yerinde oynamamalıdır. Çalışma sırasında fırlamasını önlemek için sapının uç kısmına kama çakılmalı veya kafa yandan delinerek sapa vidalanmalıdır. Sap kısmında ele zarar verebilecek çatlak ve çıkıntılar bulunmamalıdır. Daha ağır işçilikler için balyoz adı verilen aletler kullanılır.

Keski

keski
Keski

Keski elektrik tesisatının olmazsa olmaz bir parçasıdır.Elektrik tesisatlarında boruların geçeceği yerleri kırmak için kullanılan malzemedir çekiçle beraber kullanılır.Fakat günümüzde bunun yerini pnömatik matkaplar almış ve insan gücü kullanılmadan duvarlar kırılabilmektedir.

Havya
Havya

Elektrikli olarak tabanca, kalem ve ısısı ayarlanabilen elektronik havyalar vardır. Bunlar elektrik devrelerinde iletkenleri birbirine, kablo pabuçlarına ve terminallere lehimlemekte kullanılır. Elektronikte ise elemanların baskı devre üzerine montajı ve sökümünde kullanılır. Isısı ayarlanabilen elektronik havyalar ise yüksek ısının zarar verebileceği bazı eleman ve entegrelerin montaj ve demontajında kullanılır. Ayrıca başka meslek elemanlarının kullandığı daha yüksek güç ve ısıda elektrikli ve gazlı havyalar da bulunmaktadır.

Tornavidalar

Tornavidalar
Tornavidalar

Tornavidalar vidaların sökülmesinde ve sıkıştırılmasında kullanılır. Tornavidaların uçları çelikten yapılmış olup sap kısımları ve hatta gövdelerinin bir kısmı yalıtılmıştır. El giremeyen yerlere vida takılmasında kullanılan özel tornavidaların uç kısımlarına vida tutma düzenekleri ilave edilmiştir.

Tornavida avuç içindeki parçaları sökmek amacıyla kullanılmamalıdır. Tornavidanın ucu kayarak avuç içine saplanabilir. Bu yüzden yerde veya masa üstünde çalışılmalıdır.

Bozuk uçlu tornavidalar kullanılmamalıdır. Bunlar vida başlarını bozarak vidaları sökülemez hale getirebilir. Vida başlarının şekillerine, kalınlıklarına göre çeşitli tip ve boylarda tornavidalar bulunur.

Tornavida çeşitleri:

• Düz uçlu tornavida (düz başlı vidalar için kullanılır.)
• Yıldız uçlu tornavida (yıldız başlı vidalar için kullanılır.)
• Saatçi tornavidası takımı
• Çok uçlu tornavida
• Şarjlı tornavidalar

Alyen Anahtar

Alyen Anahtar
Alyen Anahtar

Bazı cıvataların bulunduğu yer cıvatanın başına anahtar sığmayacak kadar dar olabilir. Bu durumda cıvata başına altıgen veya yıldız oyuklar açılarak altıgen veya yıldız alyen anahtarlarla çalışma yapılmaktadır.

El Breyzi (Matkap)

El Breyzi (Matkap)
El Breyzi (Matkap)

Profil çubukları, ferforjeleri, galvanizlerin keskin yerlerini taşlamak/düzeltmek için kullanılan, ucunda döner bir zımpara disketi bulunan el aletidir.

Maket Bıçağı

Maket Bıçağı
Maket Bıçağı

Çakıya göre daha keskin olan bu aletin uç kısmı kesmediği zaman kırarak her zaman keskin halde bulundurma avantajı vardır. Bıçaklarını değiştirilebilme özelliğinden dolayı bileme diye bir problemi yoktur.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu