İletişim
Trend

Cep Telefonları Nasıl Çalışır?

Cep telefonu olarak bildiğimiz cihazlar, antenlerin ve elektronik iletişim cihazlarının bir hücre oluşturduğu baz istasyonları ağı üzerinden sesli ve veri iletişimi için kullanılan bir mobil cihazdır.

Hepimizin bildiği gibi, bugünkü cep telefonları gerçek amacı olan standart ses işlevi dışında başka birçok amaçla kullanılmaktadır. Günümüzde cep telefonları, SMS yoluyla, MMS vasıtasıyla video ve fotoğraf göndermek ve almak için, GPRS kullanarak e-posta ve İnternet hizmetleri için metin mesajlaşma için kullanılmaktadır.

Çağımızın cep telefonları kızılötesi ve bluetooth gibi teknolojileri de desteklemektedir, böylece ucuz iletişim sağlanmaktadır. Çoğumuz için, cep telefonu olmadan yaşayamadığımız tek bir teknolojik araçtır. Her yerde bizimle olmalıdır.Bu inanılmaz teknoloji nasıl işliyor?Bunun cevabını verelim.

Cep Telefonları Nasıl Çalışır?

Cep telefonu, iki yönlü bir radyo olup, hücre baz istasyonlarιna radyo sinyalleri gönderir ve alır. Bir kişi cep telefonuyla konuşurken sesli mesaj radyo dalgalarına dönüştürülür.

Radyo dalgaları, bir baz istasyonuna yaklaşana kadar hava yoluyla ilerlemektedir. Baz istasyonu çağrıyı iletişim ağı üzerinden gönderir ve aramanın ardından istenen alıcıya ulaşır.

Çağrılan cep telefonunun yakınındaki bir baz istasyonu, alıcının cihazının onları algılaması için radyo dalgaları gönderir. Alıcının cep telefonu sinyalleri sesli haline dönüştürür ve telefon görüşmesi yapılır.

Cep telefonları için telefon şebekesini oluşturan baz istasyonları, mikrodalga antenler ile donatılmıştır ve genellikle kutup veya kule gibi yüksek yapılara monte edilmiştir. Cep telefonları ile anahtar arasında iletişim sağlayan düşük güçlü radyo vericilerine sahiptirler. Anahtar, aramayı aynı servis sağlayıcının diğer abonelerine bağlar.

Cep telefonları, şebekeden şarj edilebilir pillerden güç alır. Cep telefonlarında nikel metal hibrit piller veya lityum iyon piller kullanılır. Birçoğu, hafif oldukları ve şekil olarak daha iyi esneklik sundukları için lityum-polimer pilleri kullanmaya başladılar.

Cep telefonu pilinin altında, SIM kart olarak bilinen Abone Kimlik Modülü olan küçük bir mikro çip bulunuyor. Bu küçük çip cep telefonunun yapılandırma ayrıntılarını ve telefonla ilgili bilgileri saklar.

Bir cep telefonu açıldığında, gelen aramaların cep telefonunu uyaran anahtara kaydeder. Mobil cihazı, çevreleyen baz istasyonları tarafından gönderilen sinyalleri dinler ve siteler arasında sorunsuzca geçiş yapar.

Bir cihaz, bir kanalı bir başkasına çağırarak devam eden bir çağrıyı bozmadan ağlar arasında geçiş yapabilir. Bu işlem, elden çıkarma olarak bilinir.

Hücresel teknoloji kuşaklar boyunca gelişmiştir. İlk nesil cep telefonları analog ağları kullandı ve 1979’da Japonya’da geliştirildi. İkinci kuşak sistemler 1991’de Finlandiya’da başladı, GSM ve CDMA gibi dijital teknolojileri kullandı.

Üçüncü nesil sistemler 2001’de Japonya’da başladı. Yüksek hızlı veri ve ses servislerini destekliyorlar.Dördüncü nesil sistemler, mobil İnternet erişimi, mobil TV, video konferans, IP telefon gibi özellikleri önceki nesil servislere kıyasla oldukça yüksek hızlarda sunar.

Kaynak
Görsel: Pixabay

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu