Kablolar

Elektrik Kablosu Arızasının Ana Nedenleri Nelerdir?

Elektrik kablolarının çalışırken yanmasının veya arızalanmasının birkaç nedeni vardır. Bu arızalar aşağıda belirtilmiştir.

Kablo arızasının ana nedenlerinden bazıları şunlardır:

Yaşlanma

Bir kablonun kullanım ömrü, tasarlandığı optimum çalışma koşullarının dışında çalışması bekleniyorsa önemli ölçüde azaltılabilir. Yaşlanma süreci genellikle yalıtım ve kılıf malzemelerinin kırılganlaşmasına, çatlamasına ve sonuçta arızalanmasına, iletkenin açığa çıkmasına ve olası bir elektrik yangını nedeni olan potansiyel bir kısa devre riskine neden olur.

Uygulama

Seçilen kablo yapılan uygulama için uygun değilse, hizmette başarısız olma olasılığı daha yüksektir. Örneğin, çevre için yeterince sağlam olmayan, mekanik olarak aşınmaya ve aşınmaya yetecek kadar sert veya ortam koşullarına kimyasal olarak dirençli bir kablonun arızalanma olasılığı, yapısı kurulum ortamına uygun olanlardan daha fazladır.

Mekanik Arıza

Kablo kurulum sırasında veya sonraki kullanımda hasar görürse, kablonun bütünlüğü etkilenecek, hizmet ömrü ve uygunluğu azalacaktır.

Kablo Kılıfının Bozulması

Aşırı sıcak veya soğuk, kimyasallar, hava koşulları ve kılıfın aşınması dahil kılıf malzemesinin bozulmasının birkaç nedeni vardır. İzole edilmiş damarlar artık orijinal tasarlandığı gibi kılıfla korunmadığından, tüm bu faktörler sonuçta elektrik arızasına neden olabilir.

İzolasyondaki Nem

Nem girişi, bakır iletkenlerde kısa devre ve korozyon gibi önemli sorunlara neden olabilir.

Kablonun Isıya Maruz Bırakılması

Kablonun aşırı ısınması, yalıtım ve kılıf malzemesinin erken bozulmasına neden olacaktır. Isı, harici bir kaynaktan gelebilir veya iletkendeki akım akışına dirençten kaynaklanabilir. Kabloya aşırı yüklenilmişse veya uygulama için yetersiz kalıyorsa özel bir problemdir.

Elektriksel Aşırı Yüklenme

Elektriksel aşırı yüklenme, normalde kablo uygulama için yetersiz kaldığında veya kabloya çok fazla yük konulduğunda meydana gelir. Ev içi uygulamalarda bu genellikle çok fazla cihazın tek bir prize takılmasının ve grup prizlere aşırı yüklenilmesinin bir sonucudur.

Kemirgen Saldırısı

Kemirgenler sıklıkla dış kablo katmanlarına saldırır. Bu hasar kapsamlı olabilir ve kablonun kılıf veya yalıtım özelliklerini önemli ölçüde azaltır, bu da olası bir başka elektrik yangın kaynağıdır.

UV maruziyeti

UV maruziyeti, elektrik kablosu yalıtımı ve kılıfı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. UV ışığına maruz kalması muhtemel kablolar, ya uygun karbon siyahı içeriğine sahip UV dirençli malzemelerle tasarlanmalı ya da doğrudan güneş ışığında olmayacak şekilde kablo kanalı içine yerleştirmek gibi koruyucu bir örtü ile maruz kalmaya karşı korunmalıdır. UV’ye maruz kalma sıklıkla yalıtımın çatlamasına ve dolayısıyla potansiyel kısa devre arızalarına neden olur.

Kaynak
Görsel: Pixabayelandcables.com

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu