Teknik Kütüphane

Epoksi Reçine nedir?

Epoksi Reçine nedir?

Poliepoksit olarak da bilinen epoksi reçine, çeşitli uygulamalarda ve endüstrilerde kullanılan bir yapıştırıcı türüdür.

Özellikle yüksek bir eğilme mukavemetine sahiptir ve hem evler için hem de ticari amaçlar için uygundur.

İki parçadan oluşan, genellikle 2/1 ve 4/1 olmak üzere, reçine / sertleştirici oranlarında karıştırılır. Aynı zamanda, jelleşmeden önce yaklaşık 15 dakika çalışma süresi donan ve 1 ila 2 saat arasında donan çeşitleri ile özellikle uzun bir raf ömrü veya dayanıklılık süresine sahiptir.

Epoksi reçinelerin olumlu nitelikleri arasında sertlik, güçlü yapışma ve kimyasal direnç bulunur. Epoksi reçine, inşaat ve imalat dahil olmak üzere çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır. Diğer kullanım alanları arasında, fiber optikler ve elektrik devre kartları gibi elektronik bileşenlerin yapımı gelmektedir.

Epoksi Reçine Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Epoksi reçine kullanılırken dikkate alınması gereken önemli hususlar vardır.

Öncelikle ellerinizi reçine ve sertleştirici sıvılara maruz kalmaya karşı korumak için eldiven takmalısınız. Deri, reçine ile temas ettiğinde reaksiyon göstermesi yüksek olduğundan nitril eldivenler giyilmesi önerilir.

Cilt ile temas eden reçineyi çıkarmak için kolanyalı mendiller kullanılabilir. Kalan reçine, sabun ve su karışımı ile çıkarılabilir.

Dökülen reçinenin kolayca çıkarılmasına izin verecek şekilde plastik bir önlük giyilmelidir. Ayrıca gözlerinizi korumak için koruyucu gözlük takmanız tavsiye edilir. Gözlerle herhangi bir temas varsa, 15 dakika süreyle suyla defalarca yıkamalı ve ovalamadan kaçınmalısınız. İlk fırsatta tıbbi yardım almanız önemlidir.

Son olarak, epoksi reçineyle her çalıştığınızda yeterli havalandırma olmasını sağlamak önemlidir. Bu, çalışma alanınızdaki pencereleri açarak veya fanları açarak sağlanabilir. İyi bir havalandırma seviyesine ulaşamıyorsanız alternatif olarak bir solunum cihazı takılabilir.

Elektrik Uygulamaları için Epoksi Reçine

Epoksi reçine, elektrik endüstrisinde motorların, jeneratörlerin, transformatörlerin, izolatörlerin ve panoların yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Reçineler yüksek seviyede elektriksel yalıtıma sahiptir ve bileşenlerin toz ve nem birikmesinden dolayı kısa devreye karşı korunmasını sağlar.

Epoksi Reçine Ne Kadar Güçlüdür?

Epoksi reçine çeşitlerinin mukavemetinde bazı farklılıklar olduğunu bilmelisiniz. Temel dayanım değerleri arasında kesme dayanımı, basınç dayanımı, eğilme dayanımı ve sıyrılma dayanımı bulunur. Epoksi yapıştırıcılar, tipik olarak 35-41 N / mm2 (5100-6000 psi) mukavemete sahip tek bileşenli, ısıyla sertleşen yapıştırıcılarla en yüksek gerilme mukavemetini sunar.

Kaynak
https://www.electricmotorengineering.com/axalta-a-new-epoxy-resin-voltacast-3310/

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu