Aydınlatma
Trend

Floresan Lambalar ve Çalışma Prensibi

Floresan Lambalar, İki ucu flamanlı cam tüp, balast, starter, soket gibi elemanlardan oluşan lamba çeşididir.Akkor lambaya göre çok daha fazla ışık yayar ve kullanımı yaygındır.

Floresan lambaların iki ucunda bulunan flamanlar akım geçtiğinde ısınarak tüp içindeki gazı da ısıtır.Flamandan geçen akım çok kısa süre içinde starter tarafından kesilir.İşte akımın tam kesilmesi anında balast yüksek bir gerilim oluşturarak tüpün iki ucu arasında akım geçişini başlatır.Gazdan geçmeye başlayan elektrik akımı ışığı oluşturur.

Floresan lambaların artıları;

  • Işık verimi akkor flamanlı lambadan yüksektir.
  • Göz kamaştırmaz
  • Az ısınır
  • Ömrü uzundur
  • Gün ışığı yayar

Olumsuz yönleri;

  • İlk maliyeti yüksektir
  • Montajı biraz karmaşıktır

Floresan-TüpFloresan Tüp

Işık yayan cam tüp içindeki hava boşaltılmış,özel gaz (argon) ve civa doldurulmuştur.Lambanın flamanları tungsten metalinden yapılmıştır.Flamanlar arasındaki boşlukta ise ısıyla elektron yaymaya başlayan oksit tabakası mevcuttur.Boru şeklindeki cam tüpün iç yüzeyine fosforlu madde sıvanmıştır.

balastBalast

İnce çelik saçlardan yapılmış nüve üzerine sarılmış bobinden oluşan balast,floresan lambanın çalışabilmesi için mutlaka kullanılması gereken bir elemandır.

Uygulamada 20 ve 40 W gücündeki balastlar yaygın olarak kullanılmaktadır.Yapılış şekilleri bakımından iki çeşittir;

  • Bobinli (klasik) balast
  • Elektronik balast

Bobinli balastlar: 5-10 W gibi ilave bir güç tüketirler.Elektronik balastların güç tüketimi ise yok denecek kadar azdır.O nedenle elektronik yapılı balastlar tercih edilmelidir.TSE kalite belgesi olmayan balastlar ses yapmakta ve kısa ömürlü olmaktadırlar.

Starter
Starter

Starter

Cam tüp içerisine yerleştirilmiş ısıya duyarlı kontakları bulunan küçük boyutlu elemana starter denir.Bu araç,floresan lambanın flamanları ısınana kadar devrede kalır.Yanmakta olan floresan lambadaki starter çıkarılsa dahi lamba yanmaya devam eder.

Starterin cam tüpü içerisinde bulunan bimetal,uzama katsayıları farklı iki ince metalin birleştirilmesiyle üretilmiştir.Lamba devresine akım uygulandığında bimetalli kontak düzeneği kapalıdır.Bu sayede starter üzerinden akım geçişi olur.1-2 saniye içerisinde ısınan bimetal kontağın açılmasına neden olur.

Starterlerde bimetal düzeneğine paralel olarak bağlanan küçük kapasiteli kondansatör bimetalli kontakların ömrünü uzatıcı etki yapar.Başka bir deyişle kondansatör startere gelen parazitik,istenmeyen sinyallerin bozucu etkisini ortadan kaldırır.

soketSoket

Floresan tüpünü devreye bağlamada kullanılan elemanlara soket denir.Soket

Floresan Devre Bağlantı Şekli

Floresan Devre Bağlantı Şekli (Açık)
Floresan Devre Bağlantı Şekli (Açık)
Floresan Devre Bağlantı Şekli (Kapalı)
Floresan Devre Bağlantı Şekli (Kapalı)

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu