Bilim ve Teknoloji

Germanyum Nedir?Kimyasal Özellikleri ve Kullanım Alanları

  • Sembolü: Ge
  • Atomik numara: 32
  • Atom ağırlığı: 72,64
  • Sınıflandırma: Madene benzer
  • Oda Sıcaklığındaki Faz: Katı
  • Yoğunluk: Cm küp başına 5.323 gram
  • Erime noktası: 938 ° C, 1720 ° F
  • Kaynama noktası: 2833 ° C, 5131 ° F

Germanyum periyodik tablonun 14. sütununun 3. öğesidir. Bir metaloid olarak sınıflandırılmıştır. Silikon ve arsenik olan periyodik tablodaki diğer metaloidlerin özelliklerine benzemektedir. Germanyum atomları dış kabukta 32 elektron ve 4 valans elektronuna sahip 32 protona sahiptir.

Germanyumun Özellikleri

Standart koşullar altında Germanyum, çok kırılgan, sert, parlak, gümüş-gri bir katıdır. Donduğunda veya döndüğünde genişleyen birkaç unsurdan biridir.

Bir metaloid olarak, germanyum hem metal hem de metal olmayan niteliklere sahiptir.Aynı zamanda,bir yalıtkan ve bir iletken arasında elektriksel iletkenliğe sahip olduğu anlamına gelen bir yarı iletkendir.Bu özellik, elektronikte kullanılmasına neden oldu.

Germanyum oda sıcaklığında oksijen ile reaksiyona girmez, ancak daha yüksek sıcaklıklarda germanyum dioksit oluşturur.

Germanyum Dünyada Nerelerde Bulunur?

Germanyum, Dünya’nın kabuğunda bulunan oldukça nadir bir elementtir. Her ne kadar germanit ve argyrodit gibi bir miktar germanyum içeren bazı mineraller olsa da, bunlar çok nadirdir. Sanayi tarafından kullanılan germanyumun çoğunluğu, küçük izlerde bulunan maden sphalerit çinko cevherinin bir yan ürünü olarak üretilmektedir.

Germanyum Nerelerde Kullanılır?

Germanyumun çoğunluğu optik sistemlerde kullanılır. Bunun nedeni, Germania’nın (GeO 2 ) ışık ve lazerlerle çalışmak için iyi niteliklere sahip olmasıdır.Kameralar, fiber optikler ve mikroskoplar gibi uygulamalar bu özelliklerden yararlanır. Kızılötesi optiklerde de kullanılır.

Diğer uygulamalar arasında silikon (silikonlu germanyum (SiGe), güneş pilleri ve bazı metal alaşımları yapmak için silikon ile bir araya getirilmiştir.

Nasıl Keşfedildi?

Germanium ilk olarak 1869 yılında Rus kimyacı Dmitri Mendeleev tarafından periyodik tabloya göre var olduğu tahmin edilmiştir. Bununla birlikte, ilk kez elementi izole eden ve varlığını 1886’da kanıtlayan Alman kimyacı Clemens Winkler’dı. Winkler mineral argyrodit içindeki elementi buldu.

İzotopları

Germanium’un beş doğal olarak oluşan izotopu vardır. En yaygın olanı Germanium-74.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu