Elektronik

Güç Elektroniği Nedir?

Elektrik enerjisi akışının elektronik devreler yardımıyla kontrol edilmesi Güç Elektroniği olarak tanımlanmaktadır.

Güç Elektroniği konusu, elektrik güç sistemi ile katı hal elektronik cihazlarının birleşmesi konusudur. Elektrik enerjisini bir formdan diğerine dönüştüren devrelerin incelenmesi, analizi ve tasarımını içeren disiplindir.

Doğrusal Elektronik ve Güç Elektroniği arasındaki fark nedir?

Doğrusal Elektronikteki özellikler Kazanç ve Bant Genişliğidir. Güç Elektroniğindeki özellikler ise Verimlilik ve Bozulmadır.

Güç Elektroniği Çalışması şunları içerir (ancak bunlarla sınırlı değildir)

  • Güç Yarı İletken Cihazları – Yapım, Karakteristikler, Çalıştırma, koruma (Sinyal seviyesindeki yarı iletken cihazlar ile Güç yarı iletken cihazları arasında büyük bir fark olduğunu unutmayın. Güç yarı iletken cihazları, yüksek voltaj ve akımı işlemek zorundadır. Yüksek voltaj / akım derecelendirmelerine dayanmak için, güç cihazlarının yapımı, düşük güçteki benzerlerinin yapısından farklıdır)
  • Enerji depolama elemanları
  • Çeşitli Güç Dönüştürücü Topolojileri
  • Kontrol Stratejileri, Topolojilerin Tahrik devreleri
  • EMI, EMC, Isı Yayma teknikleri

Güç Elektroniği Uygulamaları:

Güç Elektroniği uygulamalarını günlük hayatımızın her yerinde  (ev, ofis, fabrika, araba, hastane, tiyatro vb.) kullanılmaktadır.

Uygulama alanlarının bazıları:

  • Ev ve tiyatro aydınlatması
  • Kimya, kağıt ve çelik endüstrilerinde endüstriyel proses
  • Gıda karıştırıcılarından, çamaşır makinelerinden asansörlere ve lokomotiflere kadar motor tahrikleri
  • Laboratuvarlar için güç kaynakları ve hayati yükler için kesintisiz güç
  • Üretim ve iletim kontrolü

Endüstriyel Uygulamalar:

Endüstriyel uygulamalar temel olarak iki alandan oluşur: motor kontrolü ve güç kaynakları. Kontrol edilen motorlar çok büyükten (çelik fabrikalarında kullanılan) daha küçük olanlara (takım tezgahlarında kullanılan) kadar değişir. Akü şarjı, endüksiyonla ısıtma, elektro kaplama ve kaynak için güç kaynakları.

Tüketici Uygulamaları:

Tüketici uygulamaları, evdeki ses amplifikatörleri, ısı kontrolleri, dimmerler, güvenlik sistemleri, gıda mikserleri için motor kontrolü ve el elektrikli aletleri gibi birçok farklı alanı kapsar.

Ulaşım Uygulamaları:

Elektrikli araçlar için motor sürücüleri, lokomotifler gibi ulaşım uygulamaları. Trafik sinyal kontrolü, araç elektronik ateşleme ve araç voltaj regülasyonu gibi bu motorsuz sürüş uygulamalarına ek olarak.

Havacılık ve Uzay Uygulamaları:

Havacılık ve savunma uygulamaları arasında VLF vericileri, uzay ve uçaklar için güç kaynakları; ve katı hal röleleri ve kontaktörler kullanarak anahtarlama.

Kaynak
Görsel: Pixabay

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu