Bilim ve Teknoloji

Güneş Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Herkes Güneş’in güneş sisteminin merkezinde olduğunu bilir, fakat bir çoğumuz güneş hakkındaki gerçeklerin farkında değiliz. Örneğin, çok az kişi güneşin sarı değil de gerçek renginin beyaz olduğunu bilmektedir. Güneş ışığı atmosferde dağılması nedeni ile Dünya’dan sarı gibi görünmektedir.

Güneşin Büyüklüğü Ne Kadardır?

Güneşin çapı yaklaşık 1 392 082,56 kilometredir, yani Dünya’nın boyunda düz bir çizgide yan yana dizilmiş 109 gezegen yapar. Güneşin en önemli katmanları çekirdek, fotosfer, kromosfer ve korona. Güneş sadece güneş sisteminin merkezinde değil, aynı zamanda toplam kütlenin yaklaşık yüzde 99,86’sını oluşturmakta. Bilimsel olarak bakılırsa, Güneş’in kütlesi 1.9891 x 1030 Kg =332946 Dünya’dır.

Güneşin Yapısı ve Özellikleri

Güneş temelde hidrojen ve helyumu içeren plazmadan oluşur. Güneşin toplam kütlesinin yaklaşık ¾’ü hidrojendir, geriye kalan ¼’ün çoğu helyumdur. Bunların haricinde demir, karbon, neon, oksijen, nikel, krom, kükürt, magnezyum, silikon ve  kalsiyum da Güneş’te az miktarlarda bulunur.

Güneş kütlesinin yaklaşık yüzde 74’ünü oluşturan hidrojen, toplam hacmin yüzde 92’sini oluşturuyor. Diğer yandan, yüzde 24’ü oluşturan helyum, hacmin sadece yüzde 7’sini oluşturmakta. Her ikisinin de atomlarının, hidrojen ve helyumun nötr olmadığını, değişken iyonizasyon derecelerinde olduğunu belirtmeliyiz.

Yukarıda bahsedilen diğer elementler kabaca güneşin yüzde 1’ini oluşturmaktadır. Bu elementler az miktarlarda olsa da, Güneş için büyük önem taşımaktadır. Bu elementler, milyarlarca yıl önce galakside bulunan yıldızlardan, Güneş’ten ve diğer yıldızların oluşmasından bile önce oluştu. Dev yıldızlar büyük miktarlarda hidrojen kullandı ve nükleer füzyon işlemi ile helyum haline getirdi.

Güneş Dünyaya en yakın yıldız olmakla beraber Dünya üzerindeki çekim kuvveti de çok fazladır. Dünya güneşin çekim kuvvetinde olduğu gibi Dünyanın da kendi etrafında bir çekim kuvveti mevcuttur. Bu çekim kuvveti ise Dünyanın güneş etrafında dönmesini sağlar. Bu dönme işlemi bir yıl içerisinde tamamlanır. Buna göre Dünyanın Güneşin etrafında dönme süreci 365 gün 6 saattir.

Kaynak
Görsel: Pixabay

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu