KablolarVideo

Kablo Bağı Nedir? Kablo Bağı Hakkında Bilgiler

Kablo bağları, 1958 yılında Maurus C. Logan isimli bir adam tarafından icat edildi. Logan, Thomas & Betts adlı elektrik şirketinin bir çalışanıydı. Kariyeri boyunca birçok ürün icat etti, ancak kablo bağı en dayanıklı ve en başarılısıydı.

İlk olarak 1958’de piyasaya sürülen kablo bağı, aynı yıl patent aldı ve kısa süre sonra dünyanın dört bir yanındaki endüstrilerde ve evlerde önemli bir araç haline geldi.

İlk Kablo Bağı Fikri

Logan için ilk fikir, 1956 yılında Boeing uçak tesisini gezerken aklına geldi. Balmumu ile kaplı, binlerce fitlik kablo demetinin etrafına manuel olarak sarma ve bağlama işinin ne kadar zahmetli hale geldiğine şaşırmıştı. Uçak işçileri, bu süreçte sıklıkla el kesiği geçirdiler ve yıllar içinde parmaklarında kalın nasırlar oluşuyordu. Logan daha iyi bir yol olması gerektiğini düşündü. Kablo bağı kavramı doğdu ve Logan yeni buluşunu tasarlamak için çalışmaya koyuldu.

Yeni ve Daha Ucuz Tasarım

İlk piyasaya sürüldüklerinde, kablo bağları “Ty-Raps” olarak adlandırılmış ve markalanmıştır. Thomas & Bett bunları havacılık endüstrisinde tel ve kablo tesisatı için kullanılmak üzere tasarladı. İlk günlerinde kablo bağları iki parçadan üretiliyordu – plastik bir kalıp ve mandal adı verilen metal bir bileşen.

Mandal, bağın kenetlenmesini ve tutulmasını sağlamak için tasarlanmıştı. Bu iki parçalı yaklaşım, verimsiz ve maliyetli bir süreç olduğundan, üreticiler kısa süre sonra tamamen naylon / plastik kullanma ve metal mandal bileşenini çıkarma gibi daha ucuz bir alternatife geçtiler.

Özgün Tasarım

Kablo bağı için orijinal ve en yaygın endüstriyel uygulama, elektrik ve otomotiv endüstrilerinde bulunur. Kablo bağları, elektrik kablolarının harmanlanması ve demetlenmesi için tasarlandı. Kablo yığınlarını demetler halinde gruplayarak düzenlemeye yardımcı olurlar ve hem iç hem de dış mekan kullanımı için uygundurlar. Bununla birlikte, son yıllarda kablo bağı, çok sayıda günlük işlerde de kullanılmaya başlanmıştır.

Boyut ve Mukavemet

Kablo bağları, elektrik tellerinin tüm şekil, boyut ve ağırlıklarının güvenli ve emniyetli bir şekilde bağlanmasını sağlamak için çok çeşitli boyutlarda ve gerilme mukavemetlerinde üretilmektedir. Bu daha büyük kablolar, güvenli bağlama ve demetleme sağlamak için uygun bir gerilme mukavemetine sahip büyük kablo bağları gerektirir.

Kablo Bağlarının Kullanım Alanları

Otomotiv, elektrik, telekomünikasyon ve ulaşım endüstrilerinde yaygın olarak kullanılırlar. Ancak aynı zamanda ofiste, evde, bisiklet ve yürüyüşte çok popüler yardımcılardır. Hem iç hem de dış mekan kullanımı için uygun hale getiren sağlam bir naylondan yapılmıştır.

Kablo Bağı Nedir Kablo Bağı Hakkında Bilgiler

Kablo Bağları Nasıl Kullanılır?

Kablo bağları basit bir tasarıma sahiptir ve dünya genelinde görünüm ve yapı bakımından çok az değişiklik gösterir.

Bir tarafta, bağın karşı ucunda bulunan kablo bağı başlığına ‘kilitlenmeye’ hizmet eden bir sıra tırtıklı dişlere sahip olacak şekilde tasarlanmıştır.

Kablo bağı takmak için, bağlamak için kullanılacak öğenin veya öğelerin etrafına sarılmalı ve kablonun tırtıklı ucu karşı taraftaki kafadan yavaşça geçirilmelidir.

Tırtıklı dişler, kayış yükün etrafında sıkılırken başın içinde serbestçe hareket edecek şekilde tasarlanmıştır, ancak ters yönde hareket etmeyecek ve bu nedenle güvenli tutan ve serbest kalmayan bir kilit tokası oluşturacak şekilde tasarlanmıştır.

Kablo Bağı Türleri

Kablo bağları çok çeşitli endüstrilerde ve uygulamalarda kullanım buldukça, farklı renklerde kablo bağları piyasaya sürülmüştür. Günümüzde kablo bağları gökkuşağının tüm renklerinde mevcuttur. Piyasadaki bazı özel bağlar şunlardır: paslanmaz çelik, vidalı montaj, çift döngü, işaretleyici, itmeli montaj ve tekrar çıkarılabilir kablo bağları.

Naylon 66

Standart plastik kablo bağı için tercih edilen malzeme Naylon 66’dır. Plastik ve tekstil endüstrileri için en çok üretilen malzemelerden biridir. Ortalama olarak her yıl 2 milyon ton sentezleniyor. Bileşik, doğal olarak yüksek mekanik mukavemete ve sertliğe sahip olduğu için kablo bağlarında kullanım için ideal bir seçimdir. Ayrıca aşırı sıcaklıkların olduğu ortamlarda çok kararlıdır ve doğal olarak kimyasallara dayanıklıdır. Ek olarak, yaşlanmanın bir naylon 66 kablo bağının yapısal bütünlüğü üzerinde herhangi bir bozucu etkisi yoktur, renk atma tehlikesi ortadan kalkar.

Siyah Kablo Bağları

Siyah kablo bağları, UV dirençleri nedeniyle genellikle dış mekan işleri için tercih edilir. Tüm kablo bağları gibi bunlar da yağlara, greslere ve çevresel kirletici maddelere karşı dayanıklıdır. Bu naylon sentezlenmiş kablo bağları, düşük bir sürtünme katsayısına sahiptir, darbeye karşı etkileyici bir direnç sunar ve mükemmel aşınma direnci gösterir.

Kablo Bağlarını Saklama Koşulları

Kablo bağlarınızdan en iyi şekilde yararlanmak için, iyi bir şekilde depolamak zorunludur. Üreticiler, kablo bağlarınızı serin ve kuru bir yerde saklamanızı tavsiye eder.

Doğru depolama, kablo bağlarını oksidasyonun potansiyel etkilerinden korur ve bunları gelecekteki bir tarihte güvenilebilmeleri için en iyi durumda tutar.

Paslanmaz çelik kablo bağlarının, istisnai korozyon ve şiddetli hava koşullarının etkilerinin beklendiği güvenli bağlantı gerektiren durumlarda kullanılması tavsiye edilir.

Nylon 66 hava şartlarına dayanıklıdır, ancak paslanmaz çelik onu bir çentik yükseltir ve bağın tutacağı ve bozulmaya direneceğine dair ek güvence verir.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, kabloların desteklenmesinin ve bağlanmasının gerekli olduğu herhangi bir yerde veya daha basit bir şekilde nesnelerin sabitlenmesi ve sabitlenmesi gereken her durumda kablo bağları kullanılabilir.

Kaynak
greasemonkeydirect.com

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu