Kondansatör

Kondansatör Türleri

Kondansatör, her elektronik devre sisteminin önemli bir parçasıdır.

Evinizdeki her elektronik aygıtın içinde gömülü küçük bir elektronik bileşen vardır; kondansatör. Radyo sisteminiz, kameranız, güç kaynağınız, araç ses sisteminiz veya hatta küçük bir piliniz olsun, bu küçük bileşen her şeyin içinde bulunur. Elektrikle çalışan her cihaz bu bileşeni içerir.

İçinden su akan bir boru olduğunu hayal edin. Borunun her iki ucunun da engellendiğini düşünün. Su borusu artık bir depo haline geliyor. Benzer şekilde, bir kondansatör, her biri zıt bir elektrik yükünü barındıran iki paralel iletken plakadan oluşur. Plakalar, plakalar arasında oluşan elektrik yükünün depolanmasına yardımcı olan bir dielektrik veya bir yalıtım ile ayrılır. Kondansatörler genellikle analog sinyaller ve dijital veriler için depolama ambarıdır. Doğru akımı (DC) bloke etmek amacıyla elektronik devrelerde yaygın olarak kullanılırlar, böylece filtre ağlarında ve güç kaynaklarının çıkışlarında alternatif akıma (AC) izin verirler.

Kondansatör Türleri

Elektrolitik

Bunlar, geniş bir tolerans kapasitesine ((-) %50 – (+) %100) sahip en popüler kullanılan kondansatörlerdir. Bu tip, birbirinin etrafına sarılan iki plakadan (alüminyum veya tantaldan yapılmış) oluşur. Bu plakalar arasına doldurulan dielektrik çoğunlukla ince bir oksit tabakasıdır (10 mikrondan az). Piyasada bulunan iki popüler tür alüminyum ve tantaldır. Bunlar polarizedir ve bu nedenle elektronik devrelerde sabitlenirken uygun özen gösterilmelidir. Yanlış bağlanırsa hasar görebilirler.

Kullanım : Büyük bir kapasitans değerine sahiptirler. Bu nedenle, ses uygulamalarında kaplin kapasitörleri olarak ve dalgalanma voltajlarını azaltmak için güç kaynaklarının yumuşatma uygulamalarında yaygın olarak kullanılırlar.

Dielektrik

Bunlar, bir dizi hareketli plaka içeren en basit kondansatör biçimidir. Bu plakalar, başka bir sabit plaka setiyle birbirine geçer. Hareketli plakaların sabit plakalara göre konumu, üretilen kapasitansı belirler.

Kullanım : Verici ve alıcıların ayarlanmasında yaygın olarak kullanılırlar. Transistörlü radyolarda da kullanılırlar.

Film

Film kondansatörler 5 pF – 100 pF (piko farad) kapasitans değerine sahiptir. Bunlar ve diğer türler arasındaki temel fark, dielektrik özelliklerindedir. İki tür mevcuttur; radyal kılavuz tipi ve eksenel kılavuz tipi. İlki, aralarında bir dielektrik tabaka içeren metal film elektrotlara sahipken, ikincisi, levhaların içine sıkıştırılmış dielektrik malzeme ile elektrotun etrafına sarılmış metal tabakalara sahiptir. Piyasada bulunan en yaygın türler Mylar, polistiren, polipropilen ve Teflon kapasitörlerdir.

Kullanım : Genellikle harmonik filtreleme ve reaktif enerji kompanzasyonu için devrelerin tasarlanmasında kullanılırlar.

Seramik

Bunlar aynı zamanda disk kondansatörleri olarak da bilinir. Seramik bir diskin kenarlarının gümüş ile kaplanmasıyla yapılırlar. Bu tipte kullanılan seramik diskin kalınlığını değiştirerek hem düşük kapasitans hem de yüksek kapasite yapılabilir. Düşük kapasitans değerleri için seramik disk (3 – 6 mm) kullanılabilir. Polarize olmayan cihazlar oldukları için genellikle yüksek bir dielektrik sabitine sahiptirler ve yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında kapasitans değerinde doğrusal olmayan değişiklikler gösterirler. Voltaj derecelendirmeleri genellikle düşüktür ve kapasitans değeri birkaç pikofarad ile 1 mikro farad arasında değişir.

Kullanım : Dekuplaj devrelerinde bypass kapasitörleri olarak kullanılırlar.

Yukarıda listelenen türlerin tümü, devreleri birleştirip ayırmak veya güç kaynaklarını yumuşatmak olsun, elektromanyetizmaya dayalı hemen hemen tüm endüstriyel uygulamalarda kullanılır. Kondansatörler, depolanan enerjinin voltaj olarak adlandırıldığı enerji depolama kuyuları gibidir. Evinizin kapı zili bile bu bileşene sahiptir. Bugün elektronik olarak yönetilen bu dünyada bu küçük bileşen büyük bir amaca hizmet ediyor.

Kaynak
Görsel: Pixabay

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu