Bilim ve Teknoloji

Kurşun Kalem Nasıl Üretilir?

Tarih, yazının bulunmasıyla başlamıştır. Yazının bulunması ile kalemde kullanılmaya başlanmıştır. Fakat günümüzde kullanılan kalemlerin ortaya çıkması uzun zaman aldı.

İlk olarak mürekkepli kalemler kullanıldı. Daha sonra tarihi 18. Yüzyıla dayanan kurşun kalem bulundu.

Grafit adlı madenin bulunması kurşun kalemin ilk adımı oldu. Grafit parçaları önce işlenmemiş halde çizim yapmada kullanıldı.

Sonra grafit madeninin kil ile karıştırılmasıyla ahşap bir gövdenin içerisinde bulunan kurşun kalemler kullanılmaya başlandı. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde her yıl yüzbinlerce kalem üretiliyor.

Altıgen ve yuvarlak şekilleri ile kurşun kalemler ahşap gövdelidir. Ahşap gövdenin yapımında kullanılan ağaç ise kanada kavağıdır.

Kanada kavağı düz ve işlenebilir bir yapıya sahiptir. Adının kanada kavağı olması sizi yanıltmasın bu ağaçlar Türkiye’de yetiştiriliyor.

Tomrukların kalem yapılamayacak olan kısımları önce hızarda temizleniyor. Bu nedenle bir tomruktan ancak %30 civarında kalem yapılabiliyor. Ağaç şeklinden dolayı ilk kesme işleminde farklı boyutlarda bloklar elde ediliyor.

İkinci kez hızara sokulan ağaç belirlenen ölçülerde kesiliyor. Kesilen kalasların kurşun kalem yapımında kullanılabilmesi için ortalama üç ay beklemesi gerekiyor.

Ahşabın verimli olabilmesi için kuruması gerekmektedir. Bu sürenin sonunda kalaslar ortalama 80 derecelik fırında %8 nemle kurutulmaktadır.

Kuruyan kalaslar kesim işlemine alınarak 185 mm’lik küçük parçalar halinde kesiliyor. Kalem olabilmesi için kesilen parçaların daha da inceltilmesi gerekiyor. Bu nedenle ahşap üretim bandına gitmeden önce son olarak ince testerelerden geçiriliyor.

Bir tomruktan ortalama 3000 adet kalem üretimi yapılabiliyor. Daha sonra ahşap 4 saat boyunca yüksek basınç altında kalarak çeşitli kimyasal işlemlerden geçiriliyor. Bu işlem ahşabın daha dayanıklı olması ve dış etkenlerden korunması için yapılıyor. Ahşap kısımların rengi de bu yolla veriliyor.

Hazırlanan ahşap gövdeye kurşun kalem uçlarının gireceği kanallar açılıyor. Açılan kanallara tutkal sürülerek Grafit kalem ucu sabitleniyor. Üzerine diğer bir ahşap parçası kapatılarak mengenelerde sıkıştırılıp yapıştıktan sonra profil makinesine yerleştirilen kalem kalıpları şekillendiriliyor.

Şekillenen kurşun kalemler boyama hattına taşınarak kalem istenilen renge ulaşıncaya kadar 6 kez boyanıyor. Boyadan çıkan kalemler önce tutkala batırılıyor. Tutkallı kısım boyandıktan sonra kalem uçları açılıyor ve paketlenerek kullanıcısıyla buluşuyor.

Kaynak
Görsel: Pixabay

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu