Bilim ve Teknoloji

Kuru Isı Sterilizasyonu Nedir ve Neden Önemlidir?

Bakteriler, virüsler, mantarlar ve sporlar, uygun koşullar bulduğu her yerde gelişebilen patojenlerdir. Sterilizasyon, bu zararlı patojenleri her türlü yüzeyden, gıda maddesinden, tıbbi ekipmandan veya diğer herhangi bir materyalden uzaklaştırmayı veya nötralize etmeyi amaçlayan bir süreçtir. ‘Kuru ısı sterilizasyonu’ terimi, malzemeleri sterilize etme veya ısı kullanılarak bu patojenlerden arındırma işlemini ifade eder.

Kuru Isı Sterilizasyonu Nedir?

Bu yöntem endüstrilerde yaygın olarak kullanılmaktadır ve uzun süre boyunca nemi az veya hiç olmaksızın ısıtılmış havanın patlamalarına maruz bırakarak malzemeleri zararlı patojenlerin yok edilmesini içerir. Isı, iletim yoluyla sterilize edilen malzeme tarafından emilir. Isı ilk olarak yüzey tabakalarına nüfuz eder. Daha sonra, malzemenin daha derin katmanlarına kademeli olarak nüfuz eder. Bir süre sonra, tüm madde yüksek bir sıcaklığa ısıtılır. Patojenler, ısı tarafından meydana getirilen protein koagülasyonunun bir sonucu olarak yok edilir.

Bu tip sterilizasyon sadece yüksek sıcaklıklara dayanabilen malzemeler üzerinde kullanılır. Romalılar tarafından tıbbi ve cerrahi prosedürlerinde kullanılan bu sterilizasyon yönteminin kayıtları vardır. Medeniyetler hijyen ve sterilizasyonun önemini fark ettikçe, o zamanlar mevcut araçlara göre daha yeni yöntemler geliştirildi. Hipodermik iğneler gibi tıbbi aletler genellikle kuru ısıyla sterilize edilir.

Normal olarak, bir kuru ısı sterilizasyon işleminde, malzeme iki saat boyunca 160 ° C’lik bir sıcaklıkta ve bir saat boyunca 170 ° C’lik daha yüksek bir sıcaklıkta ısıtılmış havaya tabi tutulur. Sterilize edilecek malzeme veya aletler sterilizasyon fırınına konulmadan önce kuru olmalıdır. Bu yöntemin en önemli yönlerinden biri, ısıtmanın muntazam olması ve tutarlı bir sıcaklığın muhafaza edilmesi gerektiğidir. Ayrıca, fırının kendisi düzenli olarak temizlenmelidir. Bazen, sterilizasyon haznesine yerleştirilmeden önce öğeler bir folyo veya muslin bezi ile sarılabilir.

Kuru Isı Sterilizasyonu Türleri

Isı, konveksiyon işlemi boyunca bir odanın iç kısmında hareket eder. Bu nedenle, sıcak hava yükselir ve daha serin olan hava onu yerinden oynatır. Bu yönüyle, kullanılan iki yöntem vardır. Biri yer çekimi konveksiyonuna dayanan ve diğer yöntem mekanik konveksiyona dayanan sterilizasyon yöntemidir.

Birincisi, sıcak havanın konveksiyonu, sıcak, hafif hava yükselirken ve soğukken, ağır hava inerken yer çekimi altında gerçekleşir. Bu konveksiyon süreci daha yavaştır; Tekdüze bir sıcaklığın elde edilmesi çok zaman alır.

İkincisi, üfleyicilerin kullanımıyla sıcak havanın zorla taşınmasını içerir. Bu süreç, öncekine göre daha verimlidir. Tıbbi aletlerin sterilizasyonunda yaygın olarak kullanılır, çünkü bu aletler yüksek düzeyde hijyen gerektirir.

Sonucunda, kuru ısı sterilizasyon yöntemleri, ürünlerinin güvenlik ve saflığına prim katan ilaç veya ilaç endüstrilerinde giderek daha önemli bir rol oynamaktadır. Elde edilen sterilizasyon seviyesi, sterilizasyon güvencesi seviyesi ile ölçülür; bu, ürünlerde sterilizasyonu ölçmenin olasılıksal bir yoludur. Bunun dışında, diğer sterilizasyon yöntemleri, ışınlama, yüksek basınç, filtrasyon ve kimyasal maddelere tabi tutmayı içerir.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu