Aydınlatma

Lümen Nedir?

Basitçe söylemek gerekirse, lümen bir lambanın yaydığı ve gözlerimizin algılayabildiği ışık miktarıdır.Daha teknik bir dilde söylemek gerekirse, lamba tarafından yayılan ışık akısıdır.

Aldığınız ampullerin ambalajı üzerinde belirtilen lümen miktarı arttıkça verdiği ışık da daha fazla artar.

Işık veren birçok lamba vardır: LED, floresan, akkor flamanlı lamba, sodyum buharlı lamba, cıva buharlı lamba, vb. Her biri farklı özelliklere sahiptir. Ancak, tüketim, boyut veya güç farklarından bağımsız olarak , lümen sayısı arttıkça, ışık akısı ve bir ortamı aydınlatma yetenekleri de artar.

Lümen (lm) nedir?

Lümen, lm harfleriyle gösterilen ve farklı lambaları parlaklıklarına göre standartlaştırmaya yarayan bir ölçü birimidir. Bu anlamda, örneğin, bir ürünün enerji verimliliğini veya bir ortamın düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu ışık miktarını belirlemek mümkündür.

Lümen ve Watt arasındaki fark nedir?

Lümen ve watt’ın birbirini tamamladığını belirtmek önemlidir, ancak bunlar farklıdır. Lümen, parlaklık ölçüm birimi iken Watt, bir lambanın enerji tüketimini hesaplamak için kullanılan ölçü birimidir.

Günümüzde en ekonomik olarak kabul edilen LED sistemi, 4 W ile 19 W arasında tüketen lambalara sahiptir. Örneğin, bir akkor lamba 200 W’dan daha fazla tüketebilir.

Lümen ve watt, bir lambanın verimliliğini bilmek için birlikte düşünülmesi gereken ölçü birimleridir.

Işık verimliliği nedir?

Işık verimliliği, bir lambanın ürettiği ışık miktarı (lümen cinsinden) ile tükettiği enerji miktarı (watt cinsinden) arasındaki ilişkidir. Watt başına daha fazla lümen, ürünün daha verimli olduğunu gösterir.Örneğin; yaklaşık 1000 lümen yaymak için, bir LED lambanın 9 watt’lık bir güce sahip olması gerekirken, floresan lambanın 18 W gücüne ve akkor lambanın 70 W’a sahip olması gerekir.

Bu, LED lambaların popülerleşmesinin ana nedenlerinden biridir: daha verimlidir, yani daha az harcayarak daha fazla ışık üretir.

Bir aydınlatma projesi için bu bilginin önemi nedir?

Her bir lambanın lümen ve watt miktarını bilmek, her bir ortam için beklenen netlik seviyesini ekonomik bir şekilde üreten verimli bir luminoteknik projenin hazırlanması için gereklidir.

İyi organize edilmiş bir projede, her ikisi de çevreyi kullanan insanlar için çok fazla rahatsızlık yarattığından, ne fazlalık ne de ışık eksikliğinin olmayacağını vurgulamak önemlidir.Aydınlatma projesinde tüm aydınlatma noktaları dikkate alınacaktır.

LED, floresan ve akkor lambalardaki lümenler arasındaki fark nedir
LED, floresan ve akkor lambalardaki lümenler arasındaki fark

LED, floresan ve akkor lambalardaki lümenler arasındaki fark nedir?

Aslında, bu lambaların her birinin verimliliği arasında bir fark vardır, çünkü her biri enerji tüketilen her watt için daha fazla lümen yayabilir. Aşağıdaki bilgilere göz atın:

Akkor lambalar – Tüketilen her watt için ortalama 14 lümen üretir. (14 lm / W verimlilik).

Floresan lambalar – Tüketilen her watt için ortalama 50 lümen üretir (50 lm / W verimlilik).

LED lambalar – Tüketilen her watt için en az 85 lümen üretir (85 lm / W verimlilik).

LED lambalar diğerlerinden çok daha verimlidir ve daha az enerji harcayarak daha fazla ışık üreterek mükemmel tasarruf oranlarını yansıtır.

Kaynak
pdled.com.br

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu