Bilim ve Teknoloji

Manganez Nedir?Özellikleri ve Kullanım Alanı

  • Sembol: Mn
  • Atomik numara: 25
  • Atom ağırlığı: 54,938
  • Sınıflandırma: Geçiş metali
  • Oda Sıcaklığındaki Faz: Katı
  • Yoğunluk: Cm küp başına 7.21 gram
  • Erime noktası: 1246 ° C, 2275 ° F
  • Kaynama noktası: 2061 ° C, 3742 ° F
  • Kim tarafından keşfedildi: 1774’de Johan G. Gahn

Manganez periyodik tablonun yedinci sütunundaki ilk elementtir. Geçiş metali olarak sınıflandırılmıştır. Manganez atomları en fazla izotopda 25 nöron ile 25 elektron ve 25 protona sahiptir.

Manganez Özellikleri

Standart koşullar altında manganez gümüş-gri renkte sağlam bir metaldir. Birçok yönden manganez, periyodik tabloda bulunan element olan demire benzemektedir. Saf haliyle, kırılmadan işlenemeyecek kadar kırılgandır.

Saf manganez parlak bir yüzeye sahip olabilir, ancak havaya maruz kaldığında lekelenir. Su ile temas ettiğinde yavaş yavaş paslanır veya ayrışır.

Manganez oldukça aktif bir elementtir ve bir dizi oksidasyon durumu oluşturabilir. En kararlı olan +2’dir.

Manganez Yeryüzünde Nerede Bulunur?

Manganez çoğunlukla yerkürenin en bol elementi olan yer kabuğunda bulunur. Pirrolusit, bruanit ve psilomelan gibi birçok mineral ve cevherde bulunur. İz miktarları okyanus suyunda olduğu kadar atmosferde de bulunur.Dünyada manganezin çoğu Güney Afrika ve Avustralya’da bulunur.

Manganez Nerelerde Kullanılır?

Endüstri tarafından üretilen manganezin çoğunluğu metal alaşımlarının üretimi içindir. Çelikte çok güçlü çelik ve paslanmaz çelik yapımında yaygın olarak kullanılır. Alüminyum alaşımlarında, özellikle korozyona karşı direncini arttıran ve sertliğe yardımcı olan içecek kutularında da kullanılır.

Diğer uygulamalar arasında, piller, benzinte bir katkı maddesi, boyada bir pigment ve seramik ve camda renklendirme yer alır.

Manganez biyolojik hayatta önemli bir rol oynar. Bir dizi enzim tarafından kullanılır. İnsan vücudunda karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının yanı sıra güçlü kemikler için de önemlidir. Bitkilerde fotosentez işlemi için de önemlidir.

Nasıl Keşfedildi?

Öğe manganezini izole eden ilk bilim adamı 1774’te İsveçli kimyacı Johan G. Gahn’dı. Diğer bilim adamları bu öğenin varlığından haberdardılar, ancak hiçbiri onu izole edemedi.

Manganez Adını Nereden Aldı?

İsim, mıknatıs anlamına gelen Latince “magnes” kelimesinden gelir. Bu ismi alır çünkü bileşikleri cam yapımında kullanılır. Şaşkınlığa uğramayın, ismine rağmen manganez manyetik değildir.

İzotop

Manganez doğada bir kararlı izotop, manganez-55 vardır.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu