Bilim İnsanları

Mimar Sinan Kimdir?

Mimar Sinan, tam adı Sinaneddin Yusuf’tur. Osmanlı mimarlarının en büyüğü, tarihteki tüm Türk mimarları arasında da en tanınmış olanlarından biridir. Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğmuş, Yavuz Sultan Selim zamanında Yeniçeri Ocağına alınarak devlet hizmetine girmiştir.

Yeniçeriliği sırasında yeteneği fark edilerek mimari-inşaat işlerinde çalıştırılmış, dülgerliğe seçilmiştir. Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde birçok önemli savaşa katılan Sinan, bir yandan da mimaride ilerliyordu. Osmanlı ordusunun,devletin önemli mimarlarından biri haline gelmişti.

Bir savaş sırasında Padişah ve askerlerinin ırmağı geçmesi için köprü yapma görevini başarıyla yerine getiren Sinan, 17 yıllık yeniçerilik hizmetinden sonra 40 yaşında Baş Mimar olarak atandı.

Kanuni Sultan Süleyman, II.Selim ve III.Murat dönemlerinde aşağı yukarı 40 yıl baş mimarlık görevini sürdüren Sinan,tarihimizin en büyükleri arasında kabul edilen başyapıtlar içinde olmak üzere çok sayıda mimari eser ortaya koydu.

Osmanlı mimarisine asıl kişiliğini veren mimar oldu. Dehası ve pratikliğiyle Osmanlı klasik çağının büyüklük ve üstünlük özelliklerini ölümsüz kıldı. Bugün Osmanlı Devleti dediğimizde aklımıza gelen mimari yapıların ciddi bir kısmı Sinan’a aittir. ”Koca Sinan” adını da bunun için almıştır.

Koca Sinan’ın başmimarlığı altında üç yüzden fazla eser yapılmıştır. Bunlar arasında İstanbul’daki Mihrimah Sultan ve Sokullu Mehmet Paşa camileri ön plana çıkmaktadır.
  
Cami ve medreselerin yanı sıra, Sinan’ın çok sayıda türbe, imaret, darüşşifa, su kemerleri, köprüleri, saray ve kervansarayları da vardır. Kısacası, Anadolu ve Rumeli’de nerdeyse Sinan’ın elinin değmediği yer,mimari başyapıtlarla donatmadığı şehir ve yol kalmamıştır. Türklerin Anadolu ve Rumeli’yi inşasının en büyük sanatçısı Mimar Sinan’dır.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu