Bilim ve Teknoloji

Nano Teknoloji Nedir?

Bilim insanları makroskobik boyutta üretilen mevcut teknolojik ürünlerden yola çıkarak mikroskobik boyutta ürünler oluşturmaya çalışmıştır. Bu alanda ilk çalışmaları Richard Feynman (Riçırd Feyman) yapmıştır.

Atomların atomlarla ya da moleküllerin moleküllerle işlenmesi, ayrılması, birleştirilmesi ve bozulması şeklinde tanımlanan nanoteknoloji dünyasında Norio Taniguchi’nin çalışmaları (1974) önemli bir dönüm noktası olmuştur.

Maddeler, özelliklerini atomlardan ve bu atomların dizilişinden almaktadır. Atomları işleyebilecek kadar küçük boyutta (nanometre veya mikrometre boyutunda) aletlerle doğadaki atomik dizilimler taklit edilirse istenilen birçok ürün üretilebilir.

Nanoteknoloji, atom veya moleküllerin tek tek işlenerek birleştirilmesi sonucu istenilen ürünün elde edilmesine yönelik bir teknolojidir. Nanoteknolojinin gelişimine en büyük katkı tarama tünelleme mikroskoplarının icadıyla sağlanmıştır. Çünkü bu mikroskoplar atomların yerlerini istediğimiz şekilde değiştirebileceğimizi ispatlamıştır. Nanoteknolojik ürünler, yaklaşık olarak 10-9 m mertebesindeki sistemlere karşılık gelir.

Günlük hayatta pek çok alanda kullanılan nanoteknoloji ,bireylerin ihtiyaçlarını karşılamakla birlikte toplumlara sosyal ve ekonomik alanda katkı sağlar. Nanoteknolojinin kullanıldığı bazı alanlar şunlardır:

nano-tekstilEndüstriyel Alan

Nanoteknolojinin bu alanda kullanımına yönelik pek çok örnek vardır. Bunların başında otomotiv ve tekstil sektörleri gelir. Otomobil boyalarının nano parçacıklarla hazırlanması sonucu çizilmez boyalar üretilmiştir. Ayrıca lotus adlı bir bitkinin su tutmama özelliği gösteren yaprak yapısı taklit edilerek nano teknolojik ürünler cam teknolojisine uygulanmış böylece otomobil camlarının su ve kir tutması engellenmiştir. Tekstil sektöründe, karbon liflerden kumaş hazırlanarak su tutmayan ve yanmayan kumaşlar üretilmiştir. Bu kumaşlar itfaiyeci kıyafetlerinde de kullanılmaktadır.

Bilimsel Alan

Nanoteknolojinin bu alandaki başlıca kullanımları; nano kütüphaneleri, chip (çip), transistör, elektronik devre ve CD üretimleri şeklindedir. Nanoteknoloji sayesinde milyarlarca sayfaya sığdırılamayacak bilgiler toplu iğne başından küçük boyutlarda depolanabilir. Örneğin; binlerce kitaptan oluşan arşivler küçücük çiplere sığdırılabilmektedir. Bu, nanoteknolojinin toplumlara sağladığı faydalardan sadece biridir.

Sağlık Alanı

Nanoteknolojinin bu alandaki başlıca kullanımları hücre onarım robotları, nano cerrahi (özellikle göz ve beyin), nano robot, nano ölçekli ilaç yapımı, biyosensörler şeklindedir. Gelişmekte olan nanoteknolojinin gelecekte pek çok alanda kullanımı planlanmaktadır.

Atom boyutu dikkate alındığında nanoteknolojik araçların gelecekte ne derece küçük boyutta olacağı ve hayatımızı ne kadar kolaylaştıracağı aşikârdır. İlk üretilen bilgisayarlar hem yüksek maliyetli olup hem de bir odaya bile zor sığarken günümüzde üretilen bilgisayarlar küçük bir defter boyutundadır ve maliyetleri gittikçe azalmaktadır. Bu bilgisayarlar nanoteknolojinin gelişmesine bağlı olarak daha da küçültülebilecektir. Bu nedenle birçok gelişmiş ülke bütçelerinin bir kısmını nanoteknolojik araştırmalara ayırmıştır.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu