Elektrik

Nükleer Santraller Nasıl Çalışır?

Güneş, gezegenimizdeki en büyük enerji kaynağıdır ve gücünü atomlardan alır. Bilim bize tüm bu enerjiyi kontrol etmemizin anahtarını vermiştir ve onun ham maddesi, uranyumdur. Bazı uranyum atomları o kadar çok enerji açığa çıkarabilir ki, küçük bir tablet uranyum bile bir evin bir yıllık yetecek enerjisini sağlayabilir.

Uranyum radyoaktif bir elementtir, Dünya’da doğal olarak bulunan en ağır çekirdeğe sahip atomdur. Ve nükleer santrallerde elektrik üretmek için kullanılır.

Nükleer enerji santrali, nükleer reaksiyonlardan elektrik enerjisi üreten endüstriyel bir tesistir. Uranyum gibi radyoaktif elementlerin neden olduğu nükleer reaksiyonlar büyük miktarda termal enerji üretir. Bu büyük tesisler, tamamı nükleer reaktörün çevreye radyasyon yaymasını önlemek için güçlendirilmiş demir, beton ve çelikten yapılmış bir muhafaza ile çevrelenmiştir.

Aşağıdaki videoda, atomların yakıta dönüştürülmesinden enerji dağıtımına kadar nükleer reaksiyon sürecinin nasıl işlediğini kısaca anlayabileceksiniz.

Temel olarak, bir nükleer santral üç aşamadan oluşur: birincil, ikincil ve soğutma. Birincil olarak uranyum, basınçlı kaba yerleştirilir. Fisyon ile ( kararsız bir atomun çekirdeğinin iki küçük çekirdeğe bölünmesi) , termal enerji üretilir. Bu adımda, nükleer reaktör çekirdeğini soğutmak için su kullanılır.

İkincil aşamada, birincil sistemde (şimdi radyoaktif) ısıtılan su, buhar jeneratörü adı verilen bir sistemde su buharına dönüştürülür. İkincil sistemde üretilen buhar, enerjiyi üretecek olan bir elektrik jeneratörünün türbinini çalıştırmak için kullanılır.

Daha sonra ikincil sistemde üretilen su buharı bir yoğuşma sistemi ile yani bir su soğutma sistemi ile soğutulan bir kondenser vasıtasıyla suya dönüştürülür. Bu sistem, kondenser içerisinde bulunan soğutma devreleri vasıtasıyla deniz suyunu (soğuk su) pompalar, deniz suyu, buharlaşan suyun sıvı halde sisteme geri dönmesini sağlamak için sistemi soğutacaktır.

Son olarak, bu nükleer fisyon süreci ile üretilen enerji, elektrik dağıtım ağları aracılığıyla evlere ulaşır. Aşağıdaki şemaya bakın:

Nükleer Santral Şeması
Nükleer Santral Şeması
Kaynak
museuweg.net

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu