Güç Kaynakları

Piller Neden Şişer?

Piller, aşırı ısınma gibi bir dizi farklı nedenden dolayı şişebilir. Bazı durumlarda, boyut olarak iki katına bile çıkabilirler, böylece cihazınızın kapağı şişmeye başlayabilir. Bu olay esas olarak lityum iyon ve lityum polimer pillerde ortaya çıkar. Bunlar günümüzde genellikle akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı saatlerde standart olan pillerdir.

Pilin Şişmesi

Lityum iyon ve lityum polimer piller, yüksek enerji yoğunluğu ve uzun pil ömrü gibi birçok avantaja sahiptir. Ancak bir dezavantaj da var: Lityum, diğer pillerde bulunan maddelerin çoğundan çok daha reaktiftir. Pilin hücreleri aşırı ısındığında bir gaz üretebilir ve bu gazın neden olduğu basınç şişmeye neden olur.

Pil şiştiyse “küçülmesini” beklemenin bir anlamı yok. Sürekli artan basınç, tüm cihaza zarar verebilir.

Piller Neden Şişer?

Pil çok ısınırsa gaz üretilir. Bu, pili çok sık şarj ederseniz, piliniz aşırı kullanılırsa veya bir üretim hatası yada şarj cihazının orijinal olarak kullanılmamasının bir sonucu olabilir.

Endişe duymayın..

Lityum iyon ve lityum polimer pillere sahip cihazlar normalde aşırı şarjı önlemek için ısı sensörleri ve bir devre ağı gibi yerleşik güvenlik işlevlerine sahiptir. Ayrıca, lityum iyon ve lityum polimer piller sağlam bir kasaya sahiptir. Sonuç olarak, gaz kaçamaz.

Pil Şişmiş Ne Yapmalıyım?

Herhangi bir şişme belirtiniz varsa cihazınızı kapatın ve bir servis merkezine götürün. Pilin “küçülmesini” beklemenin bir anlamı yok. Sürekli artan basınç, tüm cihaza zarar verebilir. Pili, sıkışmışsa cihazda bırakın. Şişliği asla kendi kendinize bir delik açarak veya başka herhangi bir hareketle “sökmeye” çalışmayın. Bu çok tehlikelidir: sadece gaz yanıcı değil, aynı zamanda zehirlidir.

Pillerin Şişmesi Nasıl Önlenebilir?

  1. Lityum iyon ve polimer piller ısıyı dağıtır. Dizüstü bilgisayarınızı güneşli bir günde arabada bırakmayın ve dizüstü bilgisayarınızın havalandırma deliklerini kapatmayın. Cihazları güneş ışığında veya bir ısı kaynağının yakınında şarj etmeyin. Akıllı telefonunuzda 30 saatlik bir oyun mu planlıyorsunuz? Bu iyi bir fikir değil.
  2. Piliniz veya cihazınız uzun süre kullanılmayacaksa: serin ve kuru bir yerde talimatlara uygun olarak saklayın.
  3. Cihazla birlikte gelen şarj cihazını kullanın. Kusurluysa,  aynı marka ve modelden birini satın alın. Yüksek kaliteli ekipman ve güvenlik sertifikalarının maliyeti yüksektir. Şüphesiz yarı fiyatına bir şarj cihazı bulacaksınız. Ancak ucuz bir şarj cihazı aldığınızda, köşeye biriktirdiğiniz parayı yeni bir cihaz satın almaya harcayabilirsiniz.
  4. Cihazınızı her zaman prize takılı bırakmayın. Tamamen şarj olduğunda piliniz elbette otomatik olarak şarj olmayı durduracaktır. Yine de, zaman zaman cihazınızın bağlantısını kesmeniz ve işlevini yerine getirebilmesi için pille çalıştırmanız tavsiye edilir.
Kaynak
Görsel: Pixabaybebat.be

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu