Bilim ve Teknoloji

Plastik Nedir? Plastik Hakkında Bilgiler

Plastik, karbonun (C) hidrojen (H), oksijen (O), azot (N) ve diğer organik ya da inorganik elementler ile oluşturduğu monomer adı verilen, basit yapıdaki moleküllü gruplardaki bağın koparılarak, polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen isimdir.

Örneğin; Etilen bir monomerdir. Bu monomerden oluşturulan polimer olan polietilen ise polimerdir. En çok kullanılan plastiklerin başında gelir.

Tanımdan anlaşılacağı üzere plastikler doğada hazır bulunmaz, doğadaki elementlere insan tarafından müdahale edilmesi ile elde edilir. Elde edilmesi belli bir sıcaklık ve basınç katalizör kullanılarak monomerlerin reaksiyona sokulması ile olur.

Plastik ilk üretildiğinde toz, reçine veya granül halde olabilir. Genelde plastikler petrol rafinerilerinde kullanılan ham petrolün işlenmesi sonucu arta kalan malzemelerden elde edilir. Yapılan araştırmalara göre yeryüzündeki petrolün sadece % 4 lük bir kısmı plastik üretimi için kullanılmaktadır.

Yaygın olarak kullanılan plastik türleri

  • Polietilen (Polyethylene) (PE): Geniş bir kullanım alanı vardır.
  • Polipropilen (Polypropylene) (PP): Yaygın kullanılan plastiklerdendir. Otomobil yan sanayinde, bahçe mobilyalarında vb. yerlerde kullanılır.
  • Polistiren (Polystyrene) (PS): Paketleme, elektronik ve beyaz eşyaların plastik kısımları vb. kullanım alanları vardır.
  • Polietilen tereftalat (Polyethylene terephthalate)(PETE): Pet şişe ismi bu malzemeden gelmektedir.
  • Polyamid (Polyamide) (PA) (Nylon): Fiber, diş fırçası kılları, misina vb. kullanım alanları vardır.
  • Polyester (Polyester): Tekstilde kullanımı yaygındır.
  • Polivinil klorid (Polyvinyl chloride) (PVC): Boru, profil vb. imalatında kullanılır.
  • Polikarbonat (Polycarbonate) (PC): CD, gözlük vb. imalatında kullanılır.Alevi iletmeme ve kendini söndürme özelliğine sahiptir.
  • Akrilonitril bütadien stiren (Acrylonitrile butadiene styrene) (ABS): Elektronik aletlerin plastik aksamında yaygın olarak kullanılır.
  • Poliviniliden klorid (Polyvinylidene chloride) (PVDC) (Saran): Yiyecek paketlemede kullanılır.

Özel amaçlı plastikler

  • Poliviniliden klorid (Polyvinylidene chloride) (PVDC) (Saran): Isı rezistansı, pişirme tavaları vb. yerlerde kullanılır.
  • Poliüretan (Polyurethane): Yalıtım köpüğü olarak kullanılır.
  • Bakalit (Bakelite)
  • Polilaktik asit (Polylactic acid)

Masterbatch Nedir?

Masterbatch kelimesi “ana karışım” anlamına gelmekle birlikte, genellikle “Eritip şekillendirme aşamasında plastik ham maddeye katılan, granül biçimindeki boya.” anlamında kullanılan bir terimdir.

Beyaz masterbatch’ler; süt beyazı, buz beyazı, beyaz eşya beyazı ve diğer tonlarda olmaktadır. Siyah masterbatch’ler; mavimsi, kahvemsi, şeffaf siyah ve diğer tonlardadır. Renkli masterbatch’ler; sarı, kırmızı. yeşil, mavi, diğer tüm ara renklerde ve tüm tonlarda olabilirler. Katkı masterbatch’leri; renk dönüşü kolaylaştıran temizlik katkıları. antioksidan, UV, yanmazlık, cam elyaf, ısı stabilizatör, iç ve dış kaydırıcılar ve benzeridirler. Dolgu masterbatch’leri; talk, kalsit vb. dolguları içerir.

Masterbatch ile Neler Boyanabilir?

ÇUVAL & BIG BAG

PP ve HDPE’den mamul file çuval, PP çuval, PE+PP lamine çuval, ağır hizmet torması, PE ve PPden mamul tarım-balya ipi, biçer-bağlar ipi, sera ipleri, yan şerit ipleri,  sanayi amaçlı kumaşlar, PP’den mamul tüm çuvallar, patates-soğan çuvalları.

DAYANIKLI TÜKETİM ÜRÜNLERİ(BEYAZ EŞYA – KAHVERENGİ EŞYA)

Buzdolabı,bulaşık makinesi iç gövdesi, çamaşır makinesi tamburları, tüm düğmeleri. TV gövde ve arka kapakları, tüm uzaktan kumandalar, fırın düğmeleri, Pc gövdeleri, telefon gövdeleri vb. kettle, mikser, mutfak robotları, tost makineleri, elektrikli süpürge gövdeleri vb.

ŞİŞELER & BİDONLAR & VARİLLER

Su, ketçap, mayonez, kimyasal şişeleri, PVC, PET, PETG, HDPE, PP’den mamul tüm şişeler, COEX yöntemiyle üretilen şişeler vb. HDPE’den mamul tüm bidon, fıçı ve variller.

ELEKTRİK MALZEMELERİ

Fişler, prizler, anahtarlar, armatürler, klemensler, PVC’den mamul kablo kanalları, buatlar, kapakları vb. HDPE’den mamul kablo koruma kılıfları, termoplastikten mamul tüm aydınlatma malzemeleri.

PVC SIDING & ELEMANLARI

Tüm PVC siding parçaları, pencere profili, kapı, panjur, çatı kaplama malzemesi, PVC-U’dan mamul tüm profil ve parçalar.

TAŞIMA KASALARI

Kasalar,tekerlekli kasalar, plastik paletler, damacana sepetleri, çekmeceli malzeme kutuları, avdanlık kutuları, kümes ekipmanları, delikli kasalar.

OTOMOTİV

Tamponlar, kapı kolu, tüm kapı içi levhaları ve parçaları, far ve stopları, ayna gövdeleri, diğer iç trim parçaları vb.

GIDA AMBALAJLARI

Yumurta – çikolata – meyve viyolleri, plastik bardaklar, çatal – kaşıklar, yoğurt vb. kapları – kutuları, her türlü şişe ve bidon kapakları, EPS köpük kaplar.

BORULAR & BAĞLANTI PARÇALARI

Temiz – atık su, korige için, HDPE, PPRC ve PVC U’dan mamul tüm boru ve fittingler vb.

KABLOLAR

Enerji, haberleşme, data, fiber optik, halojensiz, koaksiyel, dahili telefon kabloları, video, yangın ihbar, audio kabloları vb. PE, PVC, PBT’den mamul tüm kablolar.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu