Endüstriyel OtomasyonElektronik

Rölelerde Meydana Gelen Arıza Çeşitleri

Röle, elektrikle çalışan bir anahtardır. Rölenin bobininden akan akım, anahtar kontaklarını değiştiren bir manyetik alan oluşturur. Basit bir çalışma prensibi ve yapısı olmasına rağmen röleler bazen arıza yapabilir. Bu arızalar mekanik ve elektriksel olarak sınıflandırılabilir.

Rölelerde meydana gelen yaygın arızalar

Röle arızalarını ve nedenlerini belirlemek, sorunları hızlı bir şekilde çözmenizi sağlar. En yaygın röle arızaları şunlardır:

Flashover

Flashover, karşıt iletkenler arasındaki deşarjın kısa devreye neden olduğu sorundur. Bu genellikle orta ve büyük güçte kullanılan kontaklarda meydana gelir. Akım yüksek olduğunda Flashover tehlikelidir.

Yapıştırma

Kaynak, kilitleme veya yapıştırma, kontakların açılmasını zorlaştırır. Yapışan kontaklara genellikle kontaklar kapalı olduğu için kontak alanında erimiş veya yumuşak metal oluşturan yüksek ani akımlar neden olur. Yapışan kontaklara ayrıca yüksek frekanslı anahtarlama neden olur.

Kontak aşınması

Kontak aşınması, tekrarlanan çalışma sırasındaki aşınma gibi mekanik nedenlerden dolayı kontakların aşınmasıdır. Röleler milyonlarca kez açılıp kapanır. Bazen bu tekrarlanan işlem kontak aşınmasına neden olur.

Kontak erozyonu

Kontak erozyonu, tekrarlanan işlemlerle elektriksel, termal, kimyasal ve diğer nedenlerle kontakların tükenmesidir. Değişken veya aralıklı temas direncine sahip kontaklar. Bu, temas malzemelerinin aşınması nedeniyle özellikle düşük akım seviyelerinde meydana gelir.

Aktivasyon

Aktivasyon, temas yüzeylerinin kirlendiği arızadır. Kirli temas yüzeyleri deşarj olasılığını arttırır.

Kontak filmi

Metal oksit, sülfür ve diğer filmler, temas yüzeylerinde üretilir veya bunlara eklenir ve sınır direncine neden olur. Temas yüzeyinde bir film varsa ve kontaklar rötuş yapıyorsa, film elektriksel olarak bozulur ve kontak voltajı belirli bir değeri aştığında kontak direnci hızla düşer.

Uğultu

Mekanik röleler, açıldığında bir uğultu sesi çıkarır. Çalışma sırasında uğultu sesi süreklidir. Uğultu, AC kutuplarının neden olduğu mekanik titreşim veya yetersiz yumuşatma ile doğrultucu dalga sürücüsü nedeniyle oluşur.

Anormal ısı üretimi

Temas titremesi nedeniyle sürekli olarak anahtarlama arkları meydana gelirse, temas parçaları anormal miktarda ısı üretir ve bu da temasın kaynaşmasına, çözülmesine ve kaynağa neden olabilir. Bu, çalışma hatasına yol açar. Kablolama ve kurulum arızaları da anormal ısı üretir.

Karbonizasyon

Anahtarlama sırasında temas eden yüzeylerde karbonizasyon meydana gelir (karbon oluşur). Bu, kontak direncini arttırır ve kontak arızasına yol açar.

Yanık hasarı

Yanık hasarı, aşırı akım, aşırı gerilim ve titreşim gibi sorunlardan kaynaklanır.

Kasa delikleri

Rölenin iç kısmına çöken kasa yüzeyi (üst ve yan) malzemeleri, röle içinde hareket eden bileşenlerin çalışmasını engelleyerek dış görünüm bozukluklarına, çalışma arızalarına ve salma hatalarına neden olabilir.

Kasa şişmesi

Bu olay, baskılı devre kartlarıyla kullanılmak üzere tasarlanmış bir röle kasasının üst ve yan kısımlarının şişmesine neden olur.

Kaynak
http://www.electricalterminology.com/relay-failures/

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu