Tanıtım

Termik Röle Nedir? Termik Röle Çalışma Prensibi

Ortamdaki sıcaklık değişimi nedeniyle kontaklarını açan veya kapayan röle çeşidine termik röle denir. Bu nedenle standart rölelerden ayrılır. Normal röleler akım neticesiyle oluşan manyetik alanı baz alarak açma veya kapama işlemi yaparlar. Termik röle de ise bu durum farklıdır. Termikler, akan akımın yarattığı ısı etkisini baz alırlar.

Termik röleler tek başlarına görevlerini yerine getiremezler. Bu nedenle devre akımının kontrol edildiği kontaktör ve sigorta sistemi ile birlikte kullanılır. Termik Röle, bu nedenle bir yardımcı eleman görevi görmektedir.

Termik Röle Çalışma Prensibi

Termik rölelerin çalışma mantığı oldukça karmaşıktır. Termikler, bimetal üzerinden çalışır. Bimetaller genleşme farkı olan iki metalin perçinlenmesiyle oluşur ve ısı farkının meydana getireceği genleşme, her iki metalin farklı olması nedeniyle bimetal şekil değiştirmeye zorlanır.

Termik rölelerin çalışma mantığı bimetal üzerinden gerçekleşir. Bimetaller genleşme farkı olan iki metalin perçinlenmesiyle oluşurlar. Isı farkının meydana getireceği genleşmenin her iki metal içinde farklı olmasıyla bimetal şekil değiştirmeye zorlanacaktır. Sisteme gelen akımın yarattığı ısı etkisi bimetal çiftini hareket ettirir ve sonucunda yaylar sayesinde kontakları harekete geçirir.

Kısaca termik akım röleleri, aşırı yük bölgelerinde belirli bir gecikme ile çalışarak yük akımını keser ve sigortaların devrenin korunmasında ayarlama olanağı olmayan ve yalnız belli bir akım değerine ayarlanmasından farklı olarak çalışır. Yani sigortalar sadece belli bir akım değerine kadar çalışır. Küçük akım hatalarına karşı işlevi olmamasının nedeni ise çok hızlı davranıp devreye girememesidir. Bu nedenle küçük hatalar ancak sürekli olursa termik akım röleleri işlevlerini yerine getirebilir ve sistemi koruma altına alabilir.

Termik Röle Kullanım Alanları

Termik röleler, aşırı yük durumunda çalışan motorların zarar görmemesi adına belli akım değerinde bimetal kontakları açarak motoru korumaya alır. Bu durumda aşırı akım koruması yapılmış olur. Diğer taraftan da termik röle, sürekli şekilde olan ancak küçük boyutlarda olan hata akımlarına karşı da koruma sağlamaktadır. Örnek vermek gerekirse de; “Ütü, saç kurutma makinesi, şofben gibi ısı veren aletler ısı kontrolünü yine termik röle üzerinden gerçekleştirir.”

Konu hakkında daha fazla fikir sahibi olabilmek için https://www.se.com/tr/tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu