Bilim ve Teknoloji

Titanyum Nedir?Özellikleri ve Kullanım Alanları

  • Sembol: Ti
  • Atomik numara: 22
  • Atom ağırlığı: 47,867
  • Sınıflandırma: Geçiş metali
  • Oda Sıcaklığındaki Faz: Katı
  • Yoğunluk: Cm küp başına 4.506 gram
  • Erime noktası: 1668 ° C, 3034 ° F
  • Kaynama noktası: 3287 ° C, 5949 ° F
  • Kim Tarafından keşfedildi: 1791’de William Gregor. 1910’da MA Hunter tarafından üretilen ilk saf titanyum.

Titanyumun Özellikleri

Standart koşullar altında titanyum sert, hafif, gümüş renkli bir metaldir. Oda sıcaklığında kırılgan olabilir, ancak daha yüksek sıcaklıklarda daha eğilebilir hale gelir.

Titanyumun en değerli özelliklerinden biri, yüksek mukavemet ve ağırlık oranıdır. Bu, hem çok güçlü hem de çok hafif olduğu anlamına gelir. Alüminyumdan iki kat daha güçlüdür, ancak sadece % 60 daha fazladır. Ayrıca çelik kadar güçlüdür, ancak daha az ağırdır.

Titanyum oldukça inaktiftir, asit ve oksijen gibi diğer elementlerden ve diğer maddelerden kaynaklanan korozyona karşı çok dayanıklıdır. Nispeten düşük elektriksel ve termal iletkenliğe sahiptir.

Titanyum Yeryüzünde Nerelerde Bulunur?

Titanyum, doğada saf bir element olarak bulunmaz, ancak Yer kabuğundaki minerallerin bir parçası olarak bileşiklerde bulunur. Dünya’nın kabuğundaki dokuzuncu en bol elementtir. Madencilik titanyum için en önemli mineraller rutil ve ilmenittir. Bu cevherlerin en çok üretildiği ülkeler Avustralya, Güney Afrika ve Kanada’dır.

Günümüzde Titanyum Nerelerde Kullanılır?

Titanyumun çoğunluğu titanyum dioksit (TiO 2 ) şeklinde kullanılır. Titanyum dioksit, beyaz boya, kağıt, plastik ve çimentolar dahil olmak üzere bir dizi endüstriyel kullanıma sahip beyaz bir tozdur.

Titanyum, demir, alüminyum ve manganez gibi farklı metallerle alaşımlaşmak için kullanılır; burada uzay aracı, donanma gemileri, füzeler ve zırh kaplamada kullanılmak üzere güçlü ve hafif alaşımların üretilmesine yardımcı olur. Korozyona karşı direnci, deniz suyu uygulamalarında özellikle yararlıdır.

Titanyumun bir başka değerli özelliği de biyouyumlu olmasıdır. Bu, insan vücudu tarafından reddedilmeyeceği anlamına gelir. Bu kalite, mukavemeti, dayanıklılığı ve hafifliği ile birleştiğinde, titanyumun tıbbi kullanım için mükemmel bir malzeme olmasını sağlar. Kemiklerde ve diş implantları gibi çeşitli uygulamalarda kullanılır. Titanyum takılarda yüzük ve saat yapmak için de kullanılır.

Nasıl Keşfedildi?

Titanyum ilk olarak 1791’de Reverend William Gregor tarafından yeni bir unsur olarak kabul edildi. İngiliz papaz hobileri olarak mineralleri incelemekle meşguldü. Menachanite öğesini seçti. İsim daha sonra Alman kimyacı MH Kalproth tarafından titanyuma dönüştürüldü. İlk saf titanyum 1910 yılında Amerikalı kimyager MA Hunter tarafından üretildi.

Titanyum adını nereden aldı?

Titanyum isimlerini Yunan tanrıları olan Titanlardan alır .

İzotoplar

Titanyum 46, 47, 48, 49 ve 50 de dahil olmak üzere beş kararlı izotoplara sahiptir. Doğada bulunan titanyumun çoğunluğu, izotop titanyum-48 formundadır.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu