Yenilenebilir Enerji

Yenilenebilir Enerji Nedir?

Yenilenebilir enerji; güneş enerjisi, su enerjisi, rüzgar enerjisi, biyokütle enerjisi, dalga enerjisi, gelgit enerjisi,  jeotermal enerji vb. içerir.

Doğada geri dönüştürülebilirler. Tükenmez bir enerji kaynağıdır, insan müdahalesi olmadan otomatik olarak yenilenir. Yenilenemeyen enerjiye zıt bir enerji türüdür.

19. yüzyılın ortalarında kömürün gelişmesinden önce, kullanılan tüm enerji yenilenebilir enerjiydi.

Nükleer enerji, gelgit enerjisi ve jeotermal enerjiye ek olarak, insan faaliyetleri için temel enerji kaynağı esas olarak güneş ışığından gelir.

Biyokütle ve kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil enerji, esas olarak bitkilerin fotosentezi yoluyla güneş enerjisini emerek depolanır.

Rüzgar, su gücü, okyanus akıntıları vb. gibi diğer şeyler de güneş ışığının yeryüzündeki havayı ve suyu ısıtmasının sonucudur.

Hidroelektrik

Su sadece insanlar tarafından doğrudan kullanılamaz, aynı zamanda bir enerji taşıyıcısıdır. Güneş enerjisi yeryüzündeki su döngüsünü yürütür ve devam ettirir. Yüzey suyu akışı önemli bir kısımdır, büyük damlaların ve büyük akışların olduğu bölgelerde hidroelektrik kaynakları bol miktarda bulunur.

Değirmen, su enerjisi kullanmanın güzel bir örneğidir. Hidroelektrik, nehirlerin bol olduğu ülkelerde önemli bir enerji kaynağıdır.

Rüzgar enerjisi

Rüzgar enerjisi, rüzgarın taşıdığı enerjiyi ifade eder. Rüzgâr enerjisinin büyüklüğü, rüzgar hızına ve havanın yoğunluğuna bağlıdır.

İnsanlar yüzlerce yıldır rüzgar enerjisini kullanıyorlar. Yel değirmenleri, yelkenli tekneler vb.

Güneş enerjisi

Güneş enerjisi, güneşin taşıdığı enerjiyi ifade eder ve ölçümü genellikle güneşin doğrudan radyasyonu ve gökyüzünün saçılan radyasyonu da dahil olmak üzere yere çarpan toplam güneş radyasyonu miktarına dayanır.

Güneş enerjisinin ana kullanım yöntemleri şunlardır:

  • Güneş enerjisini doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltaik (güneş pili) enerji üretim sistemi.
  • Elektrik enerjisi üretmek için güneşin ısısını kullanan güneş yoğunlaştırma sistemi; pasif güneş enerjisi evi.
  • Güneş enerjili su ısıtma sistemi; güneş enerjisi ile ısıtma ve soğutma.

Jeotermal enerji

Jeotermal enerji, yeraltı kayalarında ve sıvılarında depolanan termal enerjidir. Elektrik üretmek, binaları ısıtmak ve soğutmak için kullanılabilir.

İnsanlar, kaplıcaları banyo yapmak, tıbbi tedavi, ısıtma için yer altı sıcak suyu kullanmak, mahsul seraları inşa etmek, su ürünleri yetiştirmek ve tahılları kurutmak için uzun zaman önce jeotermal enerjiyi kullanmışlardır.

Fakat  jeotermal kaynaklarında gerçek anlayış ve daha geniş çaplı bir gelişme 20. yüzyılın ortalarında başlayan kullanıma, modern jeotermal ısının ana kullanımı olan elektrik üretmektir.

Okyanus Enerjisi

Okyanus enerjisi, gelgit enerjisi, dalga enerjisi, sıcaklık farkı enerjisi, tuzluluk farkı enerjisi ve okyanus akıntı enerjisi için genel bir terimdir.

Okyanus, enerjiyi çeşitli fiziksel süreçlerle alır, depolar ve yayar. Bu enerji, okyanusta gelgitler, dalgalar, sıcaklık farkları ve okyanus akıntıları şeklinde bulunur. Örneğin, gelgit biçimi ayın ve güneşin dünyaya çekilmesinden kaynaklanır.

Yükselen gelgit ile düşen gelgit arasında yüklenen enerjiye gelgit enerjisi denir; gelgit ve rüzgar okyanus dalgalarını oluşturur, böylece dalga enerjisi üretir; güneş okyanusun yüzeyinde parlar, Böylece okyanusun üst kısmı ve tabanı bir sıcaklık farkı oluşturarak bir sıcaklık farkı enerjisi oluşturur. Okyanus enerjisinin tüm bu biçimleri elektrik üretmek için kullanılabilir.

Biyoenerji

Biyokütle enerjisi, canlı veya ölü halde yakıt veya endüstriyel hammadde olarak kullanılabilen organik maddeyi ifade eder.

Biyokütle enerjisinde yaygın olarak, büyüyen bitkiler veya lifler, hayvanlar tarafından yapılan gübre biyokütle yakıtlarında kullanılır.

Saman, çim, kenevir, mısır, kavak, söğüt, şeker kamışı ve yosun gibi bitkiler biyokütle enerjisi üretmek için kullanılır.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu