Kablolar

Yeraltı Kablolarında Arıza Tipleri ve Tespiti

Kablolar yüzeyin altına (doğrudan veya basınçlı kanalların içine) döşendiğinden, görsel inceleme yöntemleri etkili bir şekilde çalışmaz. Havai Hatlarda durum böyle değildir.

Arıza tespit yöntemlerini gözden geçirmeden önce, Yeraltı kablolarında meydana gelen çeşitli arıza türlerini ve nedenlerini inceleyeceğiz. Kablolarda meydana gelen arızalar:

  • Açık devre hatası
  • Kısa devre hatası
  • Toprak hataları

Yeraltı Kablolarındaki Arıza Nedenleri

Hataların çoğu, yalıtıma nem girdiğinde meydana gelir. Kablonun içinde sağlanan kağıt izolasyonu higroskopiktir. Diğer nedenler arasında taşıma sırasında mekanik yaralanma, döşeme işlemi veya çalışma ömrü boyunca kablonun karşılaştığı çeşitli gerilimler yer alır. Kurşun kılıf da genellikle atmosferik maddeler, toprak ve suyun hareketleri veya bazen de kurşunun titreşim yoluyla mekanik hasar ve kristalleşmesi nedeniyle sıklıkla hasar görür.

Çeşitli hataları ve bunların nasıl tespit edileceğini inceleyeceğiz.

Açık Devre Hatası

Adından da anlaşılacağı gibi, bu hata iletkenlerde açık devre oluşturur. Bir veya daha fazla kablo iletkeni (damar) kırıldığında, orada bir süreksizlik oluşur. Bu süreksizlik ayrıca, mekanik gerilim nedeniyle kablo ekleminden çıktığında da meydana gelir. Bu, Açık devre hatası olarak bilinir.

Arıza tespiti

Açık devre, sonsuz direnç ile karakterizedir. Bu, arıza tespitinde kullanılır. En uçtaki iletkenler bir araya toplanır (kısa devre edilir) ve topraklanır. Daha sonra her iletken ile toprak arasındaki direnç bir meger kullanılarak ölçülür.

Gözlemler

Bir iletkende açık devre varsa, meger, bu iletken ile toprak arasına bağlandığında sonsuz değer okuyacaktır.

Kısa Devre Hatası

Yalnızca çok damarlı kablolarda oluşur. Aynı kablonun iki veya daha fazla iletkeni birbiriyle temas ettiğinde, buna kısa devre hatası denir. Kabloyu sökmeden görsel olarak tespit etmek imkansızdır. Kabloların ayrı ayrı yalıtımı hasar gördüğünde kısa devre hatası oluşur. Ayrıca meger kullanılarak da tespit edilebilir.

Arıza tespiti

Kısa devre, sıfır direnç ile karakterize edilir. Bu, arıza tespitinde kullanılır. Herhangi iki iletken arasındaki direnç bir meger kullanılarak ölçülür. Bu, aynı anda iki olmak üzere tüm iletkenler için yapılır.

Gözlemler

Meger sıfır okursa, bu iki iletken arasında bir kısa devre arızası meydana geldiğini gösterir.

Toprak Hatası

Kablonun iletkenlerinden herhangi biri toprakla temas ettiğinde buna topraklama hatası denir. Bu genellikle dış kılıf toprakla kimyasal reaksiyonlar veya titreşimler ve mekanik kristalleşme nedeniyle hasar gördüğünde meydana gelir. Akım yine en az dirençli yolu aldığından ve topraktan aktığından, kısa devre arızasına biraz benzer. Bu arıza da meger kullanılarak tespit edilebilir.

Arıza tespiti

Meger, iletken ile toprak arasına bağlanır ve meger okuması not edilir. Bu, kablonun tüm iletkenleri için tekrarlanır.

Gözlemler

Bir toprak arızası varsa, meger neredeyse sıfır okuma gösterecektir. Böylece  meger kullanarak yeraltı kablolarındaki arızaları tespit edebiliriz.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu