Endüstriyel Otomasyon

Kontaktör Bobini Nedir?

Kontaktör bobini, iki terminali olan elektriksel pasif bir cihazdır. A1-A2 terminallerine bir kontrol voltajı uygulandığında, bir kontaktörün ana kontaklarının konumlarını değiştirmesini sağlar.

Kontaktör bobini nasıl çalışır?

Kontaktör, motor yüküne elektrik sağlayan elektrik devresinin bir açma/kapama kontak noktasından oluşur, açma/kapama etkili kontrol bobininden tamamlanmış bir elektromıknatıs ve bir demir çekirdek, ve elektromıknatısın hareketini temas noktasına gönderen bir bağlantı cihazı. Bobinde standart bir voltaj varsa, uyarma akımı çalışır, manyetik akı, sabit demir çekirdeğin içinden elde edilir. Bu, sabit demir çekirdeğin bir mıknatıs haline gelmesine neden olarak hareketli çekirdeğin sabit demir çekirdeğe doğru çekilmesine neden olur. Bu hareketli çekirdeğe bir pim ile bağlanan tutucuda, hareketli kontak noktası monte edilir ve hareketli çekirdek ile birlikte hareket eder, çerçevedeki sabit temas noktası ile temaslar ve sonra devreyi kapatır.

Bobinde gerilim kesilmesine izin veriliyorsa, demir çekirdeğin uyarılması serbest bırakılır ve hareketli çekirdek, arka yay tarafından tekrar itilir. Aynı zamanda hareketli kontak noktası sabit kontak noktasından kaçar ve devre bozulur.

Bobin devresi kapalıyken

Bobin devresi kapalıyken

Bobin devresi açıkken

Bobin devresi açıkken

Kontaktördeki bobin voltajı nedir?

Kontaktörün bobin voltajı, kontaktörün enerjilenmesi için alması gereken voltajdır. Kontrol voltajı olarak da adlandırılır. Kontaktör bobininin stabil çalışabilmesi için, enerjilendirme voltajı temel olarak nominal voltajın +%10/-15% aralığında olmalıdır.

Kontaktörlerin bobin voltajı AC veya DC olabilir. AC bobinlerin çalışması için, güç kaynağı her zaman 6, 12, 24, 48, 115 ve 240 V AC standart voltajlara sahip ve 50 veya 60 Hz frekansta çalışır. DC bobinlerinin çalışması için, DC voltaj standartları 5, 6, 12, 24, 48 ve 100V olarak belirlenmiş güç kaynağı voltajı ve akımı için standartlar mevcuttur.

Nominal bobin voltajından daha yüksek veya daha düşük bir voltaj kullanmayın. Yüksek voltaj manyetik bobine zarar verebilir veya yok edebilir, düşük voltaj ise harekete geçirmek için yeterli gücü vermeyebilir.

Kontaktörlerde kontrol voltajı, A1-A2 girişlerinin yanında işaretlenmiştir ve bir multimetre ile A1 – A2 terminalleri arasında ölçülebilir.

Kontaktör bobini arızasına ne sebep olur?

Yaygın kontaktör bobini arızaları şunlardır:

Aşırı akım

Bobin için izin verilen voltaj çok yüksek olduğunda uyarma akımı artar ve bobin dayanıklılığı azalır. Yüksek akım oluşması durumunda bobin yanabilir.

Voltaj ve frekans uygulama hatası

Bobin anma geriliminin güç geriliminden yüksek veya düşük olması bobinin yanmasına neden olabilir. Frekans uygulaması yanlış olduğunda bobin yanmaktadır.

Aşırı anahtarlama frekansı

Belirlenen açma/kapama frekansından daha fazla kullanıldığında tükenmişliğe neden olabilir.

Gürültü

Kontak noktasında, kontrol voltajı değişimi veya bobin terminalinin serbest kalması nedeniyle şiddetli gürültü varsa, akımın bobine akmasını sağlayarak bobinin yanmasına neden olur.

Bobin terminalindeki vidaların gevşemesi

Bobin terminalini katalogda belirtildiği gibi uygun torkla bağlayın. Aksi takdirde terminallerde elektrik arkı meydana gelebilir.

Kontaktör bobininde sorun giderme

Kontaktör bobininde sorun gidermek için bobin direncini doğrulamak adına multimetre kullanmanız gerekir. Bu direnç değeri, bobin voltajına ve kontaktör modeline bağlı olarak bazı Ohm ile kOhm arasında olmalıdır.

  • 0,1 ohm’a yakın veya daha düşük bir değer bulursanız, bobinde kısa devre var demektir.
  • Sonsuz bir değeriniz varsa, açık bir bobin devresi var demektir.

Her iki durumda da başka bir imkanınız yoksa bobini veya tam kontaktörü değiştirmeniz gerekir. Kontaktör bobinleri yedek parça olarak satılmaktadır ve üreticilerin kataloglarında yer almaktadır.

Kontaktör bobini nasıl değiştirilir?

Bir kontaktör bobinini değiştirmek istiyorsanız aşağıdaki adımları izleyin:

  1. Kontaktörün orta ön ve arka tarafı arasında bir tornavida kullanarak terminal vidasını gevşetin.
  2. Üst çerçeveyi çıkarın.
  3. Alt çerçeveye takılı olan, değiştirilecek hedef bobini çıkarın.
  4. Yeni bobini yerleştirin.
  5. Kontaktörün önündeki ve arkasındaki iki vidayla konumu yavaşça sabitleyin.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu