İletişim

Fiber Optik Kabloların Yapısı ve Çeşitleri

Bu yazımızda Fiber Optik Kabloların Yapısı ve Çeşitleri yer almaktadır.

Fiber optik kablo en az 1 veya daha fazla fiber optikten oluşur. Bu optik elemanlar genellikle plastik tabaka ile kaplanır ve koruyucu bir tüp içine yerleştirilir. Günümüzde, her türlü veri iletişiminde ve diğer ilgili yönlerde yoğun şekilde kullanılmaktadırlar.

Fiber optik kablolar, verileri elektrik darbeleri yerine hafif darbeler olarak kodlar. Bu teknoloji, veri aktarımında devrim niteliğindedir. Fiber kablolar, veri yoğunluklarına bakılmaksızın bakır kabloların yerini kolayca almışlardır.

Dizayn

Optik kablolar, kaplama veya normal olarak sert ve reçineli bir tampon katmanı kullanılarak kaplanır. Tampon, mekanik izolasyon, fiber tanımlama ve hasar önleme gibi işlevleri yerine getirmek için bir veya daha fazla optik fiberi tutan bir bileşeni belirtir.Bu tabaka ayrıca plastik bir ceket katmanı ile çevrelenebilir. Bununla birlikte, bu katmanlar liflere güç katsa ​​da, optik dalga özelliklerine katkıda bulunmazlar.

Kapalı uygulamalarda, genelde Aramid gibi esnek elyaflı polimer mukavemet elemanlarının bir demetine sarılır ve basit bir kablo oluşturmak için hafif plastik bir muhafaza oluşturur. Her kablonun ucu özel bir fiber optik konnektör kullanarak sonlandırılır. Bu konnektörlerde yay bulunur ve hizalamadan sonra, ışık geçişi için fiber çekirdeklerini birleştirirler. Kablo uçlarının, verici ve alıcı ekipmanları ile kolayca bağlanmasını ve bağlantısını kesmesini sağlarlar.

Direkt gömme, havadan telefon direklerine bağlama, denizaltı ve kanal tesisatı, elektrik hatları olarak ikili kullanım ve asfalt olan yerlere gömmek için kullanılan çok çeşitli kılıflar ve zırhlarda farklı kablo türleri mevcuttur.

Fiber Optik Kablo Çeşitleri

Tek Modlu Fiber

Tek-modlu-fiber-optik
Tek modlu fiber optik

Bunlar daha dar bir çekirdekten oluşur ve tek bir veri akışının veya modunun oldukça uzun mesafelerde iletilmesine izin verir. Dar bir spektral genişlikte, tek modlu fiber çok modlu fibere kıyasla çok daha fazla bant genişliği taşır.

Çok Modlu Fiber

Çok modlu fiber optik
Çok modlu fiber optik

Bu lif türünün tellerinin çok daha kalın bir çekirdeği vardır. Birden fazla ışık kaynağı kullanan, kodlanmış verileri taşıyarak birden fazla veri akışının tek bir optik fiber üzerinden aktarılmasına olanak tanır. Binalarda omurga uygulamalarında kullanılır. Bununla birlikte, mesafe ve mevcut veri bant genişliği bu fiberin dezavantajıdır. Daha kısa mesafeler için mükemmel olmasına rağmen, tek modlu fiberlerin yüksek bant genişliği ile uyumlu değildir.

Plastik Fiber

Plastik-Fiber
Plastik Fiber

Güvenilir veri iletimi için gerekli olan kalite ve optik saflığa sahip değildirler ve bu nedenle bunları veri iletimi için uygun hale getirirler. Çoğunlukla dekoratif ve estetik ışık iletimi için kullanılırlar. Maliyet ve dayanıklılık nedeniyle eğlenceye ve estetiğe gelince, plastik elyafların cam elyaflara göre üstünlüğü vardır.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu