Bilim ve Teknoloji

3D Gözlük Nasıl Çalışır?

3D gözlükler, beynimizin 3D olarak gördüğümüz bir derinlik hissi yaratmak için kullandığı iki farklı görüntüyü gözlerimize sağlar.

İster eski bir evin gölgelerinden atlayan bir hayalet olsun, ister yemyeşil bir ormanın içinden size doğru koşan bir dinozor olsun, 3D olarak gerçekleştiğinde her zaman çok daha gerçekçi (ve korkutucu!) görünür.

3D sinematografi, film deneyimimizi tamamen değiştirdi ve artık geri dönüş yok! Çoğu aksiyon ya da gerilim filmi, filmde üzerimize atlayan şeyleri gördüğümüzde çok daha eğlenceli hale gelir.

3D filmler ve dolayısıyla 3D gözlükler, film izleme deneyimimizin ve küresel pop kültürümüzün ayrılmaz bir parçası haline geldi.

Bununla birlikte, bu küçük gözlüklerin beyaz ekranlardan dışarı fırlamış gibi görünmesini sağlayan hangi sihir var?

Gerçek hayatta 3D olarak nasıl görüyoruz?

3D olarak görmek, çoğunlukla beyninizi kandırmakla ilgilidir. Gözlerimiz birbirinden biraz uzak olduğu için beynimiz gözlerimizden iki farklı görüntü alır. Bu görüntüler birbirinden çok az miktarda kaydırılır ve beynimiz onları birleştirerek tek bir görüntü görür. Beynimiz, iki gözden gelen bu iki görüntü arasındaki ayrım nedeniyle derinliği algılar.

Bu nedenle, bir film ekranında sunulan düz görüntülerde derinliği görmenin püf noktası, beynin birbirinden küçük bir miktar kaydırılmış iki farklı görüntüyü görmesini sağlamak ve böylece onları birleştirip derinlik etkisi yaratmaktır.

3D gözlüklerin yaptığı tam olarak budur. Düz ekranlarda gösterilen 3D filmler, perspektiflerinde hafif bir kayma ile iki farklı görüntü sunar. 3D gözlükler, sağ gözümüzün bu görüntülerden birini, sol gözümüzün ise diğerini algılamasını sağlar.

Farklı 3D gözlük türleri

Artık 3D gözlüklerin ne yapması gerektiğini biliyoruz ama bunu nasıl yapıyorlar? Bu, kullandığın 3D gözlüğün türüne bağlı. Filmlerde kullanılan başlıca iki tür vardır: Anaglif gözlükler, ikonik mavi/kırmızı gözlüklerdir (diğer çeşitli renklerin bir kombinasyonu da olabilirler, ancak mavi/kırmızı en popüler kombinasyondur); ve daha çok modern 3D filmlerde gördüğümüz Polarize gözlükler.

Anaglif gözlükler nasıl çalışır?

Anaglif gözlüklerin daha basit bir çalışma şekli vardır. Daha önce de belirtildiği gibi, ekrana iki farklı görüntü (birbirinden hafifçe kaymış perspektifler) yansıtılır. Anaglif gözlüklerinin çalışması için (bu durumda, gözlüklerin mavi/kırmızı olduğu varsayılır, ancak renklerin herhangi bir kombinasyonu için işlev aynıdır), iki kaydırılan görüntünün gözlüklerin iki farklı rengi ile aynı olması gerekir.

Anaglif gözlükler nasıl çalışır

Tahmin edebileceğiniz gibi, gözlüğün mavi kısmı sadece kırmızı ışığın geçmesine izin verirken, gözlüğün kırmızı kısmı sadece mavi ışığın geçmesine izin verir.

Artık her göz farklı bir görüntü aldığına göre, işlemin geri kalanı kendi beynimiz tarafından yapılır ve görüntüyü veya videoyu 3D olarak hareket ettirmemizi sağlar.

Polarize camlar nasıl çalışır?

Anaglif gözlükleri bu işi çok kolay ve anlaşılır bir şekilde yapsalar da bunda tam anlamıyla verimli değiller. Ayrıca, görüntülerin belirli bir renkte olmaları gerektiğinden, görüntünün kalitesi ve renkleri tehlikeye girer.

Ancak modern 3D gözlükler, Işığın Polarizasyonundan yararlanır.

Polarize camlar nasıl çalışır

Işığın Polarizasyonu nedir?

Işık, bir elektromanyetik ve elektrik alan dalgasından başka bir şey değildir. Elektrik bileşeni dikey yönde salınıyorsa, dalganın manyetik bileşeni yatay yönde salınır (yani her zaman birbirine diktirler).

Şimdi, elektrik bileşeni herhangi bir yönde olabilir (manyetik bileşen ona dik olacak şekilde). Işığın polarizasyonu, elektrik bileşeninin yalnızca tek bir yönde salınmasını sağlamak anlamına gelir. Bu, içinden çıkmak için yalnızca bir yönlendirme bulunan bir kapı oluşturmaya benzer.

Daha kesin olmak gerekirse, ışığın elektrik bileşenini sadece bir yönde salınım yapmak, onu lineer olarak polarize etmek ve Lineer Polarizasyona neden olmak anlamına gelir.

Şimdi, bu lineer Polarize ışığı çemberler halinde döndürmeye başladığımızı varsayalım; o zaman Dairesel Polarize ışık olur. Dairesel polarize ışık, biri saat yönünde dönen, diğeri saat yönünün tersine dönen iki tip olabilir.

3D görüntüler oluşturmak için dairesel Polarizasyon nasıl kullanılır?

Daha önce iki farklı renkte olan ekrandaki iki görüntü, şimdi dairesel polarize ışığın zıt yönleriyle yansıtılıyor. Bu onları aynı renkte tutar, ancak iki farklı görüntü gibi davranırlar.

Polarize 3D gözlükler, bu dairesel polarize görüntüler için kapı görevi görür. Bir parça yalnızca saat yönünde dairesel polarize ışığı geçirirken, diğer parça yalnızca saat yönünün tersine dairesel polarize ışığı geçer.

Bu şekilde, gözlerimiz farklı görüntüler alır ve beyin, filmi 3 boyutlu olarak görmemizi sağlayan bir derinlik efekti yaratmak için işin geri kalanını bir kez daha yapar.

Beynimiz, gözlerimizden aldığı hafif kaydırılmış iki farklı görüntüyü kullanarak derinlik etkisi yaratır. 3D gözlükler, gözlerimizin bu iki görüntüyü düz ekrandan farklı şekilde almasını sağlıyor ve beyni kandırarak ekranda gerçekte var olmayan bir derinlik efekti yaratıyor.

Anaglif gözlükler iki farklı renk kullanırken Polarize gözlükler, gözlerimizin ekrana aynı anda yansıtılan iki farklı görüntü almasını sağlamak için dairesel polarize ışığın iki farklı yönünü kullanır.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu