İnternet

E-Ticaretin Avantaj ve Dezavantajları

Elektronik ticaret yada e-ticaret, İnternet ve bilgisayar ağları gibi elektronik sistemler üzerinde gerçekleştirilen ürünlerin ve hizmetlerin alım satımı gibi ticari faaliyetleri ifade eder. E-ticaret, evlerinden alışveriş işlemi yapmak isteyen insanlar için uygun bir alternatif olduğu kadar alışveriş yapan bir müşterinin e-ticaret sitesi için gizli bilgilerinin güvenliği ile ilgilenilmesi için gereken belli zorluklar vardır.

E-ticaret geçmişi 1970 yılına kadar uzanmaktadır; ilk kez elektronik veri değişimi (EDI) ve elektronik fon transferi getirilmiştir. O zamandan beri, e-ticaretin hızlı bir şekilde büyümesi, tedarik zinciri yönetimi, işlemleri işleme, İnternet pazarlaması ve envanter yönetimi gibi neredeyse işin her alanına yayılmıştır. Ancak, herhangi bir konvansiyonel iş gibi, elektronik ticarette de bazı avantajlar ve doğasında olan dezavantajlar vardır.Elektronik ticaretin bu önemli avantaj ve dezavantajlarından bazılarına göz atalım.

Avantajları

Tüm Dünyadan Erişim

E-ticaretin en büyük ve en önemli avantajı, bir ticaret kaygısı veya bireyin küresel pazara erişmesini sağlamasıdır. İş faaliyetleriniz coğrafi sınırlarla sınırlandırılmadığından hem ulusal hem de uluslararası pazarın taleplerini karşılar. Elektronik ticaret sayesinde küçük işletmeler bile küresel piyasaya ürün ve hizmet satışı ve satın alımı için erişebilirler.

7/24 Açık Olması

Ticareti gerçekleştirirken e-ticaret, günün 24 saati ve hatta tatil günlerinde ve hafta sonlarında ticari işlemleri gerçekleştirme yetkisi verdiği için zaman sınırlaması yoktur. Bu da satışları ve kârı önemli ölçüde etkilemektedir.

Müşteriler İçin Daha Ucuz Ürünler

Elektronik ticaret, müşterilere daha ucuz ve kaliteli ürünleri aramak için fırsat verir. E-ticaret sayesinde tüketiciler belirli bir ürünü kolayca araştırıp bazen orijinal ürünleri, toptancı tarafından talep edilen fiyattan daha ucuz bir fiyata satın alabiliyorlar.

Alışılmış Alışveriş Konusunda Zorluk Çekilmiyor

Online ticaret ayrıca alıcılara, ağır alışveriş çantalarıyla dolaşma ve dağınık trafik sıkışmalarına kapılmaksızın, daha rahat, zaman kazandıran, sorunlar olmadan, alışılmış alışverişin aksine, seçim yapacak daha geniş bir ürün yelpazesi ve hizmet sunar . Bunların yanı sıra, insanlar ayrıca, satın alma kararlarının alınmasına yardımcı olabilecek, belirli bir e-ticaret sitesinden satın alınan ürünlerle ilgili diğer müşterilerin yaptığı yorumları da incelemeleri onlara alacağı ürün konusunda ışık tutar.

İşletme İçin Daha Düşük Maliyetler Vardır

Ticari işletmeler için, e-ticaret, pazarlama, müşteri hizmetleri, bilgi işleme, bilgi depolama ve envanter yönetimi ile ilişkili maliyet önemli ölçüde azalır.

Elektronik ticaret, fiziksel mağaza kurulumları gibi işletmeleri yürütmek için altyapı yükünü azaltmakta ve böylece karlı yatırım için mevcut sermaye miktarını artırmaktadır.

Ayrıca, müşterinin davranışıyla ilgili bilgileri toplamak ve yönetmek suretiyle etkin müşteri hizmetlerine olanak tanır.Bu da verimli bir pazarlama ve tanıtım stratejisi geliştirip benimsemeye yardımcı olur.

Dezavantajları

Özgünlük ve Güvenlik

  • Güven eksikliği nedeniyle, çok sayıda insan internet’i herhangi bir finansal işlem için kullanmaz.
  • Birçok kişinin, güvenlik endişeleri için kişisel ve özel bilgilerin yayılması ile ilgili çekinceleri vardır.
  • Bazı insanlar, e-ticaret örneğinde olduğu gibi, tamamen kişisel olmayan ticari işlemlerin doğruluğuna güvenmeyi istemezler.

Sınırlı Zaman

Fiziksel ürünlerin sağlanması için gereken süre de e-ticaret durumunda oldukça önemli olabilir. Dolayısıyla gıda maddeleri gibi bozulabilir ürünler için uygun değildir. İstediğiniz ürünleri elde edene kadar birçok telefon görüşmesi ve e-posta gerekebilir.

Elektronik ticaretin çeşitli artı ve eksilerini değerlendirirsek, avantajlarının dezavantajlarını aştığını göreceğiz.Teknik konulara değinmek ve müşterilerin sisteme olan güveni arttırmak için uygun bir strateji mevcut senaryoyu değiştirebilir ve e-ticaretin dünyanın değişen gereksinimlerine uyum sağlamasına yardımcı olabilir.

Kaynak
Görsel: Pixabay

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu