Bilim İnsanları

Galileo Galilei Kimdir?

Galileo 15 Şubat 1565 yılında İtalya’nın Toskana bölgesindeki Pisa şehrinde dünyaya gelmiştir. Dönemin tanınmış müzisyenlerinden olan Vincenzo Galilei’nin altı çocuğundan biridir. Galileo ilk öğrenimini Floransa’da tamamlamasının ardından 1581 senesinde Pisa Üniversitesi’nde tıp öğrenimine başlamıştır.

Mali durumu yüzünden okulu bırakmak zorunda kalan Galileo,1583 senesinden sonra matematiğe yönelir ve bu konuda çalışmalarını sürdürerek 1589 yılında Pisa’da profesör olur.

Galileo 1609 yılında Hollanda’da teleskobun icat edildiğini öğrenir ve ardından kendisi daha gelişmiş bir teleskop icad eder.Bu teleskop astronomi gözlemlerinde kullanılır. Astronomi gözlemlerinde teleskobun kullanılmasını başlatan Galileo, 1609-1610 yıllarında bir dizi buluş gerçekleştirir.

Ay yüzeyinin sandığı gibi düz değil inişli çıkışlı olduğunu bulur.Yıldız kümelerini gözlemler ve Samanyolu Gökadası’nın birçok yıldızdan oluştuğunu bulur.Jüpiter’in uydularını keşfeder,Venüsün evrelerini görür.Satürn’ü gözlemler ve satürn’ün halkasını uyduları zanneder.

Güneşi’de gözlemleyen ve Güneş üzerinde bulunan gölgelerin leke olduğunu kanıtlayan Galileo, bunların ne Merkür’ün Güneş’in önüne geçerken oluşan gölgesi ne de Güneş ve Dünya arasında ki gök cisimleri olmadığını kanıtlamıştır.

Astronomi alanında yaptığı buluşları 1610 yılında“Sidereus Nuncius” (Yıldızların Habercisi) kitabında kaleme almıştır.Bu kitap çok ilgi uyandırır ve Floransa’da saray matematikçisi olur.

1611 yılında Roma’ya giden ve orada bulunan Bilim Akademisi’ne üye olan Galileo Fransa’dan dönünce birçok profesörün tartışma konusu olan kitabını ve 1613 yılında da Güneş lekeleri üzerine yazdığı kitabını çıkarır.

Galileo, bir müddet sonra bilimin pratik yönlerine yönelir ve mikroskobu geliştirir.Ancak 1618 yılında üç kuyruklu yıldızın keşfedilmesiyle kiliseyle karşı karşıya kalır. Arkadaşının Sekizinci Urban olarak Papa seçilmesinden cesaret alarak yazdığı “İki Kainat Sistemi Üzerine Konuşmalar” adlı eserini 1632’de yayınlar.

Bunun üzerine Galileo Roma’ya çağırılır ve Engizisyon mahkemesine çıkarılır. 1633’te bu kitap yasaklanır ve Galileo Kutsal Engizisyon’ca müebbet hapse mahkum edilir.

Müebbet hapis cezası daha sonra kendi evinde göz hapsine çevrilir.Yetmiş yaşında hapsedilen Galileo kör olur ve 1642 yılında ölür.

Ölümünden sonra değeri anlaşılan Galileo’nun tüm yapıtları ilk olarak 1842-1856 arasında Galileo uzmanı Antonio Favaro’nun derlediği Le Opera di Galileo Galilei adıyla yayımlanmıştır.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu