Elektrik

Yıldırım Nasıl Oluşur?

Bu yazımızda yıldırım oluşumunu ve yıldırımdan korunma yöntemlerini kısaca ele alacağız.

Yıldırım, doğanın en şiddetli tezahürlerinden biridir. Birkaç saniyede, yüksek parametrelere ulaşan, enerji yükü üretebilen tezahür.

  • 125 milyon volt
  • 200 bin amper
  •  25 bin santigrat derece

Yıldırımın oluşması için bulutlar arasında veya bulutlar ile yer arasında zıt sinyal yüklerinin olması gerekir, bu gerçekleştiğinde, yükler arasındaki çekim o kadar büyüktür ki elektrik boşalmasına neden olur.

Bu tür yükler, 18. yüzyılda 1750’de  elektrikle ilgili büyük keşifler yapan Benjamin Franklin tarafından pozitif yükler ve negatif yükler olarak adlandırıldı. Franklin, pozitif ve negatif yüklerin işaretini belirlemeye ek olarak, deneysel olarak ışınların elektriksel doğaya sahip bir olay olduğunu gösterdi.

Yıldırımlar kökenlerine göre sınıflandırılabilir :

  • Buluttan yere;
  • Yerden buluta;
  • Bulutların arasında.

Yıldırım, ortalama yarım saniye sürer. Bu zaman aralığında, fiziksel ve iklimsel olaylar dahil olmak üzere birçok olay meydana gelir. İklim değişikliğine bağlı olarak ışınlar az ya da çok yoğun olabilir. Gezegenin bazı bölgeleri, yıldırımdan kaynaklanan elektrik deşarjları oluşturma eğilimindedir.

Yıldırım oluşumu hızlı ve şiddetli bir şekilde gerçekleşir. Bu oluşum, pozitif ve negatif yükler arasındaki, bulutlar ile yer arasındaki veya bulutlar arasındaki büyük potansiyel farktan ve bir bulutun elektrik alanı, normalde atmosferik havanın dielektrik kapasitesinin sınırını aştığında meydana gelir.

Yerel koşullara bağlı olarak 10.000 volt / cm ile 30.000 volt / cm arasında değişir. İyonlaşırken yükler arasındaki hava iletken hale gelir ve böylece güçlü bir elektrik boşalmasının oluşmasına izin verir.

Hareket eden elektrik yükleri arasında yer alan havanın bu güçlü iyonlaşması nedeniyle, yıldırımın görsel kısmı olan yıldırım çarpmaları meydana gelir. Ses kısmı, havanın ani ısınması ve hızlı genişlemesi nedeniyle oluşur, böylece gök gürültüsü, ses kısmı ile kendini gösteren güçlü bir basınç üretir.

Bulutun iyonlaşması, içindeki buz parçacıklarının binlerce çarpışması nedeniyle meydana gelir, bu kabul edilen teorilerden biridir.

Birincisini dışlamayan diğer bir neden, bulutun içindeki sıcaklık farklılıklarından dolayı buzun elektriksel iletkenliğindeki farklılıktan kaynaklanan etkiler olabilir. Çarpışmalar sırasında buz parçacıkları kırılır, elektron kaybeder ve iyonlara dönüşür, bu da bulutu elektriksel olarak yükler.

Yıldırımdan nasıl korunuruz

Deşarj sırasında açığa çıkan büyük miktarda enerji nedeniyle yıldırım çarpmalarının sonuçları felaket olabilir. Yıldırımdan koruyan birkaç cihaz oluşturuldu, ancak bunlardan en bilineni, Benjamin Franklin tarafından elektrik ve yıldırımın keşfinden sonra ortaya çıkan paratonerdir.

Kendinizi yıldırımdan korumak için başka önleyici tedbirler alınabilir. Şunlar gibi önlemler: Antenler, su, elektrik malzemeleri vb. Gibi iletkenlerden kaçının.

Fırtına ve yağmur sırasında açık alanlardan kaçının, ağaçların, yükseltilerin vb. gibi yerlerin altında kalmayın.

Su, yüksek potansiyel deşarj durumunda elektrik enerjisini iletebileceğinden banyo yapmayın, yıkanmayın.

Bu yazımızda yıldırım oluşumunu ve yıldırımdan korunma yöntemlerini kısaca ele aldık.Eklemek istediğiniz bir bilgi olursa lütfen yorum bölümünden ekleme yapmaktan çekinmeyiniz.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu