Endüstriyel Otomasyon

Selenoid Valf Nedir?Nasıl Çalışır?

Elektrik enerjisiyle çalışan elektromanyetik musluklara veya vanalara, selenoid valf adı verilir.Selenoid valfler, hava, gaz, su, yağ ve buhar gibi akışkanlar için kullanılırlar.

Elektrik akımının manyetik etkisinden yararlanılarak yapılan selenoid valfler ile elektrik enerjisi doğrusal hareket enerjisine dönüştürülür. Akışkanlara ait borular, selenoid valfe vidalanarak veya rakor somunla bağlanırlar.Bir selenoid valfte bulunan önemli parçalar, bobin, diyafram, kapak gövde olarak sıralanabilir.

Selenoid Valf Yapısı
Selenoid Valf Yapısı

Selenoid Valf Çalışma Prensibi

Selenoid bobinleri, farklı gerilimlerde, doğru veya alternatif akımda çalışacak şekilde çeşitli olarak yapılırlar. Selenoid bobini basit bir silindirik sargıdır ve bu sargıya elektrik akımı verildiğinde elektrikli bir mıknatıs gibi çalışır.

Bobin içinde bulunan demir nüve, valfin diyaframıyla mekaniksel olarak bağlıdır. Demir nüve ve dolayısıyla diyafram bir yay ile aşağıya doğru bastırıldığından, selenoid valf normal durumda kapalı olur.

Selenoid valfin bobini şebekeye bağlandığında, demir nüve ve diyafram yukarıya çekilir. Valf açılır ve akışkan sol taraftaki girişten sağ taraftaki çıkışa geçmiş olur.

Selenoid valfler, direk etkili veya pilot kontrollü olmak üzere iki farklı prensipte çalışabilirler. Direk etkili selenoid valflerde diyafram yoktur ve akışkanın akışının durdurulması veya akıtılması çekirdek üzerindeki sızdırmazlık elemanı ile sağlanır.

Bu tip selenoid valfler daha ziyade küçük kapasiteler için ve akış yuvasının küçük olduğu konstrüksiyonlar için uygundur. Pilot kontrollü valflerde ise akışkanın akışının durdurulması veya akış yolunun açılması diyafram ile sağlanır. Bu tip selenoid valflerde  diyafram üzerindeki basınç dengesi bozulunca valf konum değiştirir.

Bir kumanda devresinde kullanılacak selenoid valf seçilirken; kullanma amacı, hat bağlantı ölçüsü, çalışma voltajı, kullanılacak akışkanın basınç, sıcaklık gibi özellikleri dikkate alınmalıdır.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu