Bilim ve Teknoloji

Altının Kimyasal Özellikleri

Kimya dünyasında, altın ‘Au’ sembolü ile temsil edilir. Ancak orijinal adı, Roma tanrısı olarak kullanılan Aurora. Altın ölçme birimi Karat’tır. Saf altın 24 karat, % 96.5 altın 23 karat olarak ifade edilir.

Altın Özellikleri

Altın terimi Latince bir kelime aurum’dan gelir.Bu Latince terimden dolayı altının kimyasal sembolü “Au” olmuştur. Aşağıdaki tabloda, altın elementinin genel özelliklerinden bazıları ele alınacaktır.

Altının Genel Özellikleri

Kimyasal Sembolü Au
Atom Numarası 79
Elemental Karakteristik Geçiş metali
Elemental grup,periyot ve blok 11,6,d
Erime Noktası 1064 oC
Kaynama Noktası 2700 oC
İzotopları 1
Elektrokimyasal Eşdeğer 2.4496 g / amper – saat

Altının Oluşumu

Altın, özellikle okyanus ve deniz altındaki alanlarda, geniş bir dağılıma sahiptir. Toz, tahıl, pul şeklinde bulunur. Altının kimyasal elementi cıva ve gümüşün birleşmesiyle oluşur.

Fiziki Özellikleri

Kimyasal özellikleri incelemeden önce, altının fiziksel özelliklerine bir göz atalım. Altın sündürülebilen ve doğada yumuşak olarak bulunur. Bu yumuşak metal ışığın yanı sıra ısı da yansıtabiliyor. Altın bir metaldir ve bu nedenle iyi bir elektrik iletkenidir.

Kimyasal Özellikleri

Altının kimyasal özelliklerinin detaylarına girerken, yukarıda tartışılan genel ve fiziksel özellikler arasındaki bağlantıyı anlayacaksınız. Altın, asil bir metal olarak kabul edilir. Kimyasal olarak pasiftir. Bunun nedeni, diğer elementlerle reaksiyona girmeye çok dirençli olmasıdır.

Altının oksidasyon durumu -1’den +5’e değişir. +1 ve +3 altınların en yaygın oksidasyon durumlarıdır. Altın, yeni bileşikler yaratmak için reaksiyona girmek yerine civa ile birleşme eğilimi gösterir. Çoğu asit etkisine karşı dayanıklıdır ve bu nedenle kolayca paslanmaz.Dolayısıyla, genel olarak altın çok reaktif bir bileşik değildir. Asitler dışında, altın oksijen, halojenler vb. ile kolayca birleşmez.

Altın, ısı ve elektrik için çok iyi bir iletkendir. Bu nedenle ince tellere dönüştürülür ve elektrik devrelerinin bağlanmasında kullanılır. Aynı zamanda ısı ve ışığı yansıtma kabiliyeti nedeniyle güneş ışınlarını yansıtmak için gökdelenlerin pencerelerine ince bir film uygulamak için kullanılır.

Altının Kullanım Alanları

Altının en yaygın kullanımı, altın takı yapımıdır. Aynı zamanda kırmızı veya mor renklere sahip cam yapmak için kullanılır. Bilgisayarlar, telefonlar ve ev aletleri, tıbbi alanlar gibi elektronik ürünlerde bazı parçalar altından yapılmaktadır.Altın paralar antik dünyada çok popülerdi.

Altın elementinin kimyasal özelliklerine ilişkin yukarıdaki bilgiler bu metali daha iyi anlamanıza yardımcı olur.

Kaynak
Görsel: Pixabay

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu