Elektrik Kanunları

Elektromanyetik Dalga Türleri

Elektromanyetik dalgalar, hem elektrik hem de manyetik alana sahip bir enerji dalgası biçimidir. Elektromanyetik dalgalar, mekanik dalgalardan farklıdır.

Elektromanyetik dalgalar frekanslarına göre sınıflandırılır. Farklı dalga türlerinin günlük yaşamımızda farklı kullanımları ve işlevleri vardır. Bunlardan en önemlisi, görmemizi sağlayan görünür ışıktır.

Elektromanyetik Dalga Türleri

Radyo Dalgaları

Radyo dalgaları, tüm elektromanyetik dalgaların en uzun dalga boylarına sahiptir. Bir metreden kilometrelerce uzunluğuna kadar uzanırlar. Radyo dalgaları genellikle veri iletmek için kullanılır ve radyo, uydular, radar ve bilgisayar ağları dahil olmak üzere her türlü uygulamada kullanılmıştır.

Mikrodalgalar

Mikrodalgalar, dalga boyları santimetre cinsinden ölçülen radyo dalgalarından daha kısadır. Yemek pişirmek, bilgi iletmek ve havanın tahmin edilmesine yardımcı olmak için radarda mikrodalga kullanıyoruz. Mikrodalga iletişimde kullanışlıdır çünkü bulutlara, dumana ve hafif yağmura nüfuz edebilirler.

Kızılötesi

Mikrodalgalar ve görünür ışık arasında kızılötesi dalgalar vardır. Kızılötesi dalgalar “yakın” ve “uzak” kızılötesi olarak sınıflandırılır. Yakın kızılötesi dalgalar, dalga boyunda görünür ışığa daha yakın olan dalgalardır. Bunlar, TV uzaktan kumandanızda kanalları değiştirmek için kullanılan kızılötesi dalgalardır. Uzak kızılötesi dalgalar, dalga boyunda görünür ışıktan daha uzaktadır. Uzak kızılötesi dalgalar termaldir ve ısı verirler. Isı yayan herhangi bir şey kızılötesi dalgaları yayar. Bu insan vücudunu içerir.

Görünür Işık

Görünür ışık spektrumu, insan gözünün görebileceği dalga boylarını kapsar. Bu, 430-790 THz frekanslarına karşılık gelen 390 ila 700 nm dalga boyları aralığıdır.

Ultraviyole

Ultraviyole dalgalar, görünür ışıktan sonraki en kısa dalga boyuna sahiptir. Güneş yanıklarına neden olan güneşten gelen ultraviyole ışınlardır. Güneş’in ultraviyole ışınlarından ozon tabakası tarafından korunuyoruz . Bazı böcekler ultraviyole ışığını görebilir.

Röntgen Işınları (X ışınları)

X ışınları, ultraviyole ışınlarından bile daha kısa dalga boylarına sahiptir. Elektromanyetik spektrumdaki bu noktada, bilim adamları bu ışınları dalgalardan ziyade parçacıklar olarak düşünmeye başlar. X ışınları Alman bilim adamı Wilhelm Roentgen tarafından keşfedildi. Deri ve kas gibi yumuşak dokulara nüfuz edebilirler ve tıpta kemiklerin X-ışını resimlerini çekmek için kullanılırlar.

Gama Işınları

Elektromanyetik dalgaların dalga boyları kısaldıkça, enerjileri artar. Gama ışınları, spektrumdaki en kısa dalgalardır ve sonuç olarak en fazla enerjiye sahiptir. Gama ışınları bazen kanser tedavisinde ve tanısal tıp için ayrıntılı görüntüler elde edilmesinde kullanılır. Gama ışınları, yüksek enerjili nükleer patlamalar ve süpernovalarda üretilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu