Bilim ve Teknoloji

Karbon Nedir?Kullanım Alanları ve Özellikleri

  • Karbon Sembolü: C
  • Atomik numara: 6
  • Atom ağırlığı: 12,011
  • Sınıflandırma: Ametal madde
  • Oda Sıcaklığındaki Faz: Katı
  • Yoğunluk: Amorf : 1.8 ila 2.1, Elmas : 3.515, Grafit : cm küp başına 2.267 gram
  • Erime noktası (elmas): 3550 ° C, 6442 ° F
  • Kaynama Noktası (elmas): 4200 ° C, 7600 ° F
  • Süblimasyon Noktası (grafit): 3642 ° C, 6588 ° F

Karbon, Dünya gezegeninde yaşamın en önemli unsurlarından biridir. Diğer elementlerden daha fazla bileşik oluşturur ve tüm bitki ve hayvan yaşamına temel oluşturur. Karbon, evrende kütle ve insan vücudundaki ikinci en bol element olan dördüncü en bol elementtir.

Karbon sürekli olarak Dünya’nın okyanusları, bitki yaşamı, hayvan yaşamı ve atmosferi ile çevrilir. Karbon döngüsü hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Karbon Elementinin Özellikleri

Karbon, yeryüzü üzerinde şekilsiz, grafit ve elmas gibi üç farklı allotrop şeklinde bulunur. Allotroplar aynı elementten yapılmış malzemelerdir, ancak atomları farklı şekilde birbirine uyar. Her bir karbon allotrope farklı fiziksel özelliklere sahiptir.

Elmas allotropunda, karbon doğada en sert bilinen maddedir. Ayrıca herhangi bir elemanın en yüksek termal iletkenliğine sahiptir. Elmas şeffaftır. Öte yandan, grafit en yumuşak malzemelerden biridir ve siyah-gri renklidir. Grafit iyi bir elektrik iletkendir. Amorf karbon genellikle siyahtır ve kömür ve kurumları tanımlamak için kullanılır.

Karbonun en önemli özelliklerinden biri, diğer karbon atomları ile bağ kurarak uzun molekül zincirlerini yapma yeteneğidir. Karbon ayrıca tüm elementlerin en yüksek erime noktasına sahiptir.

Dünyada Karbon Nerede Bulunur?

Toprak boyunca karbon bulunur. Kireçtaşı ve mermer gibi birçok kaya oluşumunda önemli bir elementtir. Dünyadaki elmas, grafit ve amorf karbonun allotropik formlarında bulunur.

Karbon, Dünya atmosferindeki karbondioksit de dahil olmak üzere birçok bileşikte bulunur ve okyanuslarda ve diğer ana su kütlelerinde çözülür. Kömür, doğal gaz ve petrol gibi birçok yakıt oluşturan hidrokarbonlar da karbon içerir.

Karbon, tüm yaşam formlarında bulunur. İnsan vücudunun yüzde 18’ini kitlesel olarak oluşturur.

Karbon Nerelerde Kullanılır?

Karbon, dünyanın her endüstrisinde bir şekilde kullanılmaktadır. Kömür, metan gazı ve ham petrol (benzini yapmak için kullanılan) şeklinde yakıt için kullanılır. Çelik gibi plastikler ve alaşımlar (karbon ve demir kombinasyonu) dahil olmak üzere her türlü malzemeyi yapmak için kullanılır. Yazıcılar ve boyama için siyah mürekkep yapmak için bile kullanılır.

Grafit genellikle piller, frenler ve yağlayıcı yapımında kullanılır. Ayrıca kalemlerin yazı (siyah) kısmını yapmak için kullanılır.

Elmaslar güzel takı yapmak için kullanılır ve tüm değerli taşların en değerlisi olduğu düşünülür. Elmaslar, kesme aletleri ve hassas aletlerdeki sertlikleri için de kullanılır.

Karbon İsmi Nereden Geldi?

Karbon, adını kömür veya kömür anlamına gelen Latince “karbo” kelimesinden alır.

İzotoplar

Karbon, karbon-12 ve karbon-13’ün iki kararlı doğal olarak oluşan izotopu vardır. Karbon-12, Dünya’da bulunan karbonun neredeyse % 99’unu oluşturur. Karbonun bilinen 15 izotopu vardır. Karbon-14, karbon bazlı materyaller için karbon tarihlendirmesinde kullanılmaktadır.

Kaynak
Görsel: Pixabay

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu