Elektrik Motorları

Stator Nedir?

Motorun sabit kısmına stator adı verilir ve bileşenleri esas olarak stator çekirdeği, stator sargısı, çerçeve ve diğer parçaları içerir.

Stator çekirdeği
Stator çekirdeği

Stator çekirdeği – Stator çekirdeğinin rolü, motorun manyetik devresinin bir parçası olarak hizmet etmek ve üzerine stator sargısını yerleştirmektir. Stator göbeği genellikle 0.35-0.5 mm kalınlığında silikon çelik saclardan ve sağdaki resimde gösterildiği gibi yalıtım boyasıyla kaplanmış halka şeklinde bir zımba oluğundan yapılır.

Stator sargısı – Stator sargısı, dönen bir manyetik alan oluşturmak için üç fazlı alternatif akıma bağlanan motorun devre kısmıdır.

Stator sargısı
Stator sargısı

Küçük asenkron motorların stator sargıları, genellikle yüksek mukavemetli emaye telden (bakır tel veya alüminyum tel) çeşitli bobinlere sarıldıktan sonra yapılır ve bunlar daha sonra stator çekirdek yuvasına yerleştirilir. Büyük ve orta ölçekli motorlar, çeşitli özelliklere sahip bakır çubuklarla yalıtılmıştır ve ardından stator çekirdek yuvalarına yerleştirilmiştir. Sargının iletken kısımları ile demir çekirdek arasında güvenilir yalıtım ve sargının kendisi arasında güvenilir yalıtım sağlamak için stator sargısının imalat sürecinde birçok yalıtım önlemi alınmıştır. Üç fazlı asenkron motorun stator sargısının ana yalıtım öğeleri aşağıdaki gibidir:

Türler:

  • Toprak yalıtımı: stator sargısı ile stator çekirdeği arasındaki yalıtım.
  • Fazlar arası yalıtım: her fazın stator sargıları arasındaki yalıtım.
  • Dönüşten dönüşe yalıtım: her faz stator sargısının dönüşleri arasındaki yalıtım.

Stator üç fazlı sargı yuvaya yerleştirildikten sonra, motor kasasının bağlantı kutusuna toplam altı çıkış ucu yönlendirilir. Üç fazlı sargı, gerektiğinde yıldız bağlantı (Y bağlantısı) veya üçgen bağlantı (△ bağlantı) ile bağlanabilir.

Çerçeve (Taban) – İşlevi, stator göbeğini ve stator sargılarını sabitlemek, rotoru iki uç kapakla desteklemek ve aynı zamanda tüm motorun elektromanyetik kısmını korumak ve motorun çalışması sırasında oluşan ısıyı dağıtmaktır. Genellikle demir veya alüminyumdan dökülür.

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu