Enerji Verimliliği

Yenilenemez Enerji Kaynakları

Tükenemeyen ancak doğal süreçler veya çevresel döngülerle değiştirilebilen, geri dönüştürülebilen veya yenilenebilen enerji kaynakları olarak bilinir. Bunların dışında yenilenemeyen enerji kaynakları da vardır.

Bu kaynaklar yeniden üretilemeyen ve bir kez kullanıldıktan sonra değiştirilemezler. Milyonlarca yıllık bir süre boyunca doğal olarak oluşur ve bu nedenle kolayca değiştirilemezler. Bu kaynakların daima bitme tehlikesi vardır. Dolayısıyla, tükenebilir kaynaklar olarak da bilinirler. Bu nedenle, bu kaynakların dikkatli kullanımı günün gereğidir.

Araştırmacılar, bu kaynakları değiştirecek alternatif enerji kaynakları bulma sürecindedirler ancak o zamana kadar bu yenilenemez kaynakları dikkatli ve akıllıca kullanmak bizim sorumluluğumuzdur.

Dünyanın enerjisinin yaklaşık% 85’i, bu oranda kaynak kullanırsak, yenilenemeyen enerji kaynaklarından gelmektedir; sorunu daha da yoğunlaştıracaktır. Yenilenemeyen kaynakların bir listesi aşağıda verilmektedir; bunlar, sürekli kullanım sonucu tükenecek ve insanlığın alternatif enerji kaynakları bulması gerekecektir.

Kömür

Kömür

Kömür, çoğunlukla elektrik üretmek için kullanılan jeneratörleri çalıştırmak için kullanılan buhar haline dönüştürülen ısıyı elde etmek için büyük miktarlarda yakılır. Bu fosil yakıt, dünya genelinde elektrik üretimi için en büyük enerji kaynağıdır. Kömür oluşumu binlerce yıldan fazla sürer ve onu da çıkarmak ayrıca bir görevdir.

Nükleer Yakıtlar

Uranyum, platin, plütonyum, toryum ve benzeri gibi nükleer yakıtlar elektriği üretmek için kullanılır ve ayrıca çeşitli diğer projeler ve araştırma çalışmalarında da yararlanılır. Bu nükleer yakıtların yanlış kullanılması tehlikeli kazalar veya patlamalara neden olabilir. Dolayısıyla onları dikkatli kullanmalı ve atıklarını da doğru bir şekilde atmamız gerekiyor. Onların tükenmesini önlemek için bu değerli metallerle özen gösterilmelidir.

Petrol

Petrol

Petrol rafine edildikten sonra, dizel, benzin, ısıtma yağı vb. Gibi çok sayıda enerji ürünü çıkarılabilir. Bu yağların kullanımı popülerlik kazanıyor çünkü bunlar ucuzdur ve bu şekilde bir ikame maddesi bulunmamaktadır. Bu kaynaklar soyu tükenmek üzere olduğu için doğru bir şekilde kullanılmalıdır. İstatistikler, eğer bu kaynakların kullanımı bugün kontrol edilmiyorsa, kaynakların önümüzdeki 30-50 yıl içinde tükeneceğini gösteriyor.

Doğal Gaz

Doğal Gaz

Doğalgaz, metan, etan, propan ve bütan gibi gazların bir karışımıdır. Doğal gaz kullanımı ucuz ve çevre dostu olduğu için büyük ölçüde artmıştır. Isıtma, pişirme, güç ve araçlarda yakıt olarak kullanılır. Fakat rakamlar, şu andan itibaren sadece 100 yıl yeteceğini tahmin ediyor!

Maden ve Mineraller

Maden ve Mineraller

Önemli mineraller ve altın, cıva, titanyum, demir, kobalt, nikel, bakır ve benzeri metaller yerin çok derinliklerinde bulunmaktadır.Bu nadir ve eşsiz mineraller ve metaller cevher formundaki kuvartz veya diğer sülfid mineralleri ile birlikte bulunur. Onları en saf haliyle çıkarmak ve kullanmak için uzun bir süreç gerekir.

Bu minerallerin ve metallerin fiyatının gün geçtikçe artması, daha çok talebin ancak daha az kullanılabilirliğin bulunduğunu gösteriyor. Dolayısıyla, bu madenleri ve metalleri, tükenmesi problemiyle mücadele etmek için akıllıca ve sorumlu bir şekilde kullanmamız önemlidir.

Vahşi Yaşam

Vahşi yaşamın yenilenebilir bir enerji kaynağı olduğu düşünülse de, her şey değişti gibi görünüyor. Dünyamız benzersiz ve seyrek yaban hayatı türleri ile doludur, ancak bunların çoğu soyu tükenmiş olma durumuna gelmiştir.Eğer ormanları kesip bu hayvanların evlerini yıkarsak, gelecek kuşağın kaplanları ve daha pek çok vahşi hayatı göremeyeceğinden emin olmalıyız.

Yenilenemeyen kaynakların yukarıdaki listesini sorumsuz bir şekilde kullanarak yenilenemeyen kaynakların tükenmesi sorunuyla mücadele etmek için kişisel olarak adım atabiliriz; böylece gelecek nesillerimizin bu kaynaklardan faydalanabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu