Haberler

Dünyanın En Küçük Pili Bir Tuz Tanesinden Daha Küçük

Uluslararası bir araştırma ekibi, bir tuz tanesi boyutunda ve cerrahi implantlara ve mikro robotlara güç sağlamak için kullanılabilecek dünyanın en küçük pilini geliştirdiler.

Her ikisi de Almanya’da bulunan Chemnitz Teknoloji Üniversitesi’nden (TU Chemnitz) ve Leibniz Katı Hal ve Malzeme Araştırmaları Enstitüsü’nden bilim adamları, Çin’deki Changchun Uygulamalı Kimya Enstitüsü ile birlikte pil prototipini oluşturdular.

Bilim adamları, yalnızca 1,10 x 1,69 x 0,15 milimetre boyutlarında olan buluşlarının yakında minyatür tıbbi implantlara, mikro robotlara ve ultra esnek elektroniklere güç sağlamak için kullanılabileceğini söylüyorlar.

Dünyanın En Küçük Pili Bir Tuz Tanesinden Daha Küçük
Tuz tanesinin yanında dünyanın en küçük pili. (TU Chemnitz, Leibniz IFW Dresden/Zenger)

Bilim adamları, amaçlarının, bir milimetre kareden fazla yer kaplamadan doğrudan bir çipe entegre edilebilen ve santimetre kare başına minimum 100 mikrowatt saat enerji yoğunluğuna sahip bir pil tasarlamak olduğunu söyledi.

Bunu, bir iletkenin ve elektrot şeritlerinin sarımını, Tesla’nın elektrikli arabaları için pil üretmek için kullandığı işlemin aynısı olan mikro ölçeğe değiştirerek yaptılar.

Üniversiteye göre, bu yöntem araştırmacıların dünyanın en küçük bilgisayar çiplerini 10 saate kadar çalıştırma potansiyeline sahip milimetrik altı şarj edilebilir mikro piller üretmelerini sağladı.

Araştırmacılar, küçük pillerinin gelecekte, mikro ve nanoelektronik sensörler ile Nesnelerin İnterneti ve ev ürünlerinde tıp ve robotiğin ötesinde kullanılacağını söylüyor.

Kaynak
https://www.birminghamtimes.com/2022/02/worlds-smallest-battery-is-tinier-than-a-grain-of-salt/

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu