İletişim

Fiber Optik Teknolojisi İle İlgili Tüm Bilgiler

Fiber optik sisteminin gelişiyle birlikte yüksek hızda veri aktarımı daha kolay olmasına rağmen pek çok insan nasıl bir sistem olduğunu nasıl bir yapıya sahip olduğunu anlamak istiyor. Bu teknolojinin vaat ettiği görüntülerin ve seslerin netliği, verileri aktarmak için bakır kablolar kullanan geleneksel teknolojiye kıyasla belirgin bir üstünlük getiriyor. Buna, bu görüntülerin ve seslerin kalitesinde nadiren bozulma olduğu ve anlaşmanın daha da iyi olduğu gerçeğini ekliyor.

Fiber Optik

Fiber Optik sistemi basitçe, veri iletimi için cam veya plastik iplikler (lifler) kullanılan bir teknolojidir. Genişlikleri bir insan saçı çapındadır. Binlerce optik fiber, çeşitli alanlarda kullanılan fiber optik kablolar oluşturmak üzere bir araya getirilir. Bu elyaflar, ışığın kaçması kesinlikle imkânsız olacak şekilde bir araya getirilir ve sonuç olarak, üstün kaliteli kristal berraklığında görüntülerin iletilmesi olur.

Fiber Optik Kablonun Yapısı

Her fiber optik üç parçaya sahiptir: çekirdek, kaplama ve tampon kaplama. Işık ilerlerken camın merkezi “çekirdek” olarak bilinir. ‘Kaplama’ çekirdeğin etrafındaki malzemedir ve ışık merkezi bölgeye yansır. Bu bileşenlere zarar vermemek için “tampon kaplama” olarak adlandırılan bir plastik kaplama ile korunurlar.

Fiber Optik Kablo Türleri

Temel olarak, iki temel kablo türü vardır: tek modlu fiber optik kablo ve çok modlu fiber optik kablo. Tek modlu kabloların çok modlu eşdeğerlerine kıyasla daha küçük bir çekirdeği vardır. Benzer şekilde, tek modlu fiber optik, 1,300 ila 1,550 nanometre dalga boylu kızılötesi lazer ışığını iletirken, çok modlu fiber optik, 850 ila 1,300 nanometre dalga boylu kızılötesi ışığı iletir. Plastik optik fiber olarak başka bir türü daha vardır, fakat bu iki tür kadar popüler değildir.

Nasıl Çalışır?

Fiber optik ağının her iki ucunda bir verici ve alıcı bulunur. Verici, elektronik sinyalleri veri uyarılarına dönüştürerek veri aktarımını kolaylaştırır. Diğer uçta bulunan alıcı, bu veri uyarılarını alır ve onu tekrar elektronik sinyallere dönüştürür. Bu kod çözülmüş sinyaller sonunda televizyon ve bilgisayar da dahil olmak üzere çeşitli elektronik cihazlara gönderilir. Işık kendiliğinden eğilemeyeceğini göz önüne alarak, fiber optik teknolojisi, toplam iç yansıma olarak bilinen bir tekniği kullanır; burada, ışık uyarıları, fiberin iç duvarlarına sıçrar ve düzgün veri aktarımını kolaylaştırır.

Ne için kullanılır?

Günümüzde bu teknoloji, iletişimden mühendisliğe kadar çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Fiber optiklerin en önemli kullanım alanları, çeşitli ağ ve telekomünikasyon araçlarında izlenebilir.

Teknoloji kelimesinin yabancı bir terim olmadığı günümüzde pek çok insan fiber optik İnternet veya kablolu TV’ye giriş yapmayı istiyor.Fiber optik kullanımına atfedilen gelişmiş dijital iletim kalitesi, İnternet devrimi için çok faydalı olmuştur.Kablolu televizyonlarda fiber optik kullanımı 1976 yılına kadar uzanabilir.

Bunların haricinde,bu teknoloji tıp alanında görüntüleme için de kullanılır. Fiber optik lambalar şeklinde olarak da iç dekorasyon için bu teknolojinin kullanımı popülerlik kazanmaktadır.

Fiber optik teknolojisinin konvansiyonel kablo eşdeğeri üzerindeki sayısız avantajı, performans açısından bir avantaj sağlamaktadır. Belli bir noktada her hangi bir verinin daha hızlı aktarılmasında, daha büyük bir bant genişliği sağlar. Benzer şekilde, bu kablolar daha incedir ve daha hafiftir, bu da onları kullanmayı kolaylaştırır.

Tek dezavantajı, fiber optik kurulum için gereken ağır maliyetlerdir. Bu problem çözülebilirse, fiber optikleri kullanarak yüksek hızlı veri aktarımı daha hızlı, daha ucuz ve güvenilir hale gelecektir.

İlginizi Çekebilir

Bir Yorum

  1. Fiberin ışık giden çapı 9 micron dur. Tek modlu fiber SM SİNGİL MOD diye adlandırılır. Uzun metrajlarda kullanılır. Çok modlu fiberler MM MULTİ MOD diye adlandırılır. Kısa metrajlarda kullanılır. SM fiberler MM fibere oranla daha ucuzdur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu